H Ευρώπη ανακουφίστηκε λοιπόν. Ο κίνδυνος επικράτησης της Λεπέν, ο οποίος στην πραγματκότητα ποτέ δεν υπήρξε, απομακρύνθηκε ξανά. Ακούμε πάλι μεγάλα λόγια από όλους σχεδόν τους ηγέτες της ΕΕ: «Η Ευρώπη νίκησε», «Η δημοκρατία θριάμβευσε» και άλλα τέτοια πανηγυρικά.
Η αντίδραση αυτή είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η πολιτική «ελίτ» της ΕΕ τα προβλήματα: Επιφανειακά. Θυμίζει την παλιά επαρχιώτικη νοοτροπία «Μην το μάθει το χωριό».
Πόσο δικαιολογημένοι μπορεί να είναι οι πανηγυρισμοί όταν μια ακροδεξιά υποψήφια γνωστή και σεσημασμένη συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από το 40% και ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 28% των Γάλλων, υψηλό για τα δικά τους δεδομένα, που δεν πήγε καν να ψηφίσει;
Ακόμα και ο ίδιος ο Μακρόν τη στιγμή του υποτιθέμενου «θριάμβου» του έμοιαζε πολύ πιο σφιγμένος, πολύ πιο αμήχανος σε σχέση με το λαμπερό και ατσαλάκωτο θριαμβευτή του 2017. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές, που μπορεί να αποδειχτούν τελικά μεγάλος μπελάς για τον ίδιο.
Στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει παγιωθεί πλέον ένα καθεστώς πολιτικής περιθωριοποίησης του ενός τρίτου σχεδόν της κοινωνίας, στα πρότυπα των ΗΠΑ. Ενα κομμάτι των πολιτών θεωρεί ότι δεν εκφράζεται από καμιά πολιτική δύναμη, αδιαφορεί για τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εκπροσώπησης και είναι άγνωστο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει σε μια κρίσιμη στιγμή.
Μια άλλη πολύ μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων είναι έτοιμη να ψηφίσει «αντισυστημικά», στρεφόμενη με μεγάλη ευκολία προς θέσεις που εξυμνούν εθνικές λύσεις, κλειστές κοινωνίες, περισσότερη περιχαράκωση. Αυτά ακριβώς ήταν τα μηνύματα της Λεπέν. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να τα «σκουπίσει» κάτω από το χαλάκι, θα σκοντάψει κάποια στιγμή στο βουναλάκι, που κρύβει κάτω από την επιφάνεια.
Η κατάσταση αυτή μόνο «για πανηγύρια» δεν είναι. Αντίθετα η μεγάλη ανακούφιση της ΕΕ ως «θεσμική φωνή» δείχnει ότι η ηγεσία της είναι «για τα πανηγύρια».
Νομίζουν πραγματικά ότι εξασφάλισαν ακόμα πέντε χρόνια κοινωνικής ειρήνης, ευημερίας και προώθησης του ευρωπαϊκού «σχεδίου»; Αλήθεια ποιο είναι αυτό το σχέδιο, που δικαιολογεί τόση ευφορία;
Η αποκλειστικά προεκλογική επίκληση από τον Μακρόν κοινωνικών, οικολογικών, οικονομικών προβλημάτων κυριολεκτικά στο παρά πέντε δεν είναι παρά ένα ανασήκωμα για λίγο στο καπάκι, για να φύγει λίγο ατμός από ένα καζάνι, που συνεχίζει να σιγοβράζει. Κάποια στιγμή μπορεί να αρχίζει και να κοχλάζει…
Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη Μακρόν με 58,2% δίνουν τα exit polls, 41,8% η Λεπέν
Ενας «ακροκεντρώος» που θα τα άλλαζε όλα αλλά δεν άλλαξε τίποτα
Γαλλικές εκλογές: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Εμανουέλ Μακρόν