Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε το περασμένο έτος με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, με το κόστος για τρόφιμα, βενζίνη, στέγαση και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να πιέζει τους Αμερικανούς καταναλωτές και να εξαλείφει τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς έχουν λάβει.
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε 8,5% τον Μάρτιο σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα, σημειώνοντας την πιο απότομη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί από τη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και στα τρόφιμα, αλλά και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ενώ οι αγορές ενέργειας επιδεινώθηκαν λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,2%, πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα από μήνα σε μήνα από το 2005.
Σε ολόκληρη την οικονομία, οι αυξήσεις των τιμών από έτος σε έτος ήταν ευρέως εκτεταμένες τον Μάρτιο. Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί κατά 48% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 35,3%, αν και στην πραγματικότητα μειώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Τα έπιπλα υπνοδωματίου αυξήθηκαν κατά 14,7%, τα ανδρικά σακάκια και παλτό κατά 14,5%. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί κατά 10%, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων 18% τόσο για το μπέικον όσο και για τα πορτοκάλια.
Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, που έχουν οδηγήσει τον συνολικό πληθωρισμό, ο λεγόμενος πυρήνας πληθωρισμού εκτινάχθηκε κατά 6,5% τους τελευταίους 12 μήνες, τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από το 1982.
Οι αριθμοί πληθωρισμού του Μαρτίου ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν την πλήρη άνοδο των τιμών της βενζίνης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή ενός γαλονιού βενζίνης – 4,10 $ – είναι αυξημένη κατά 43% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς για την αποστολή αγαθών και εξαρτημάτων σε ολόκληρη την οικονομία, γεγονός που, με τη σειρά του, συνέβαλε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιτάχυνσης των τιμών θα ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον δανεισμό και τις δαπάνες και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπουν τώρα πολύ πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων φέτος από ό,τι είχαν σηματοδοτήσει αξιωματούχοι της Fed μόλις τον περασμένο μήνα.
Ακόμη και πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών, οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, οι σταθερές αυξήσεις στους μισθούς και οι χρόνιες ελλείψεις προμηθειών είχαν φέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Επιπλέον, το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του δείκτη τιμών καταναλωτή, έχει κλιμακωθεί, μια τάση που φαίνεται απίθανο να αντιστραφεί σύντομα.
Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι καθώς η οικονομία έχει αναδυθεί από τα βάθη της πανδημίας, οι καταναλωτές διευρύνουν σταδιακά τις δαπάνες τους πέρα από τα αγαθά για να συμπεριλάβουν περισσότερες υπηρεσίες. Αποτέλεσμα είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος αρχικά αντικατόπτριζε κυρίως την έλλειψη αγαθών —από αυτοκίνητα και έπιπλα μέχρι ηλεκτρονικά είδη και αθλητικό εξοπλισμό— εμφανίστηκε και στις υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια, η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχαγωγία.
Με πληροφορίες από Associated Press