Η πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών πιθανότατα προκάλεσε ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο φόβος της Ε.Ε. είναι η υπαρξιακή αμφισβήτηση που θα μπορούσε να φέρει μια νίκη της Μαρίν Λεπέν, ενώ όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν στις γαλλικές εκλογές ένα «κρας τεστ» για το πολιτικό κόστος που επιφέρει η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.
Το ενδεχόμενο νίκης του Γάλλου προέδρου στο δεύτερο γύρο ενισχύθηκε, πολλώ δε μάλλον που ο Ζαν Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς -που σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις του και έχει ρυθμιστικό ρόλο- προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ψήφο στην Μαρίν Λεπέν, στηρίζοντας εμμέσως τον Μακρόν.
Τον Γάλλο πρόεδρο στήριξαν ευθέως οι υποψήφιοι των Οικολόγων (Γιανίκ Ζαντό) , των Κομμουνιστών (Φαμπιάν Ρουσέλ), των Σοσιαλιστών (Αν Ινταλγκό) και της ρεπουμπλικανικής δεξιάς (Βαλερί Πεκρές). Μόνο ο -ακομα πιο ακροδεξιός από τη Λεπέν- Ερίκ Ζεμούρ υποστήριξε την αντίπαλο του προέδρου.
Ο φόβος για τα χειρότερα
Διαμορφώνεται δηλαδή ένα αντι-Λεπέν μέτωπο, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, που στηρίζει τη συνέχεια και την ευρωπαϊκή προοπτική έστω κι αν η τελευταία δεν κατάφερε να απαντήσει στα προβλήματα των καιρών και των πολιτών.
Υπό αυτήν την έννοια ο Μακρόν δικαιώθηκε για την επιλογή του να πλασαριστεί βάζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική σε πρώτο πλάνο και τις κινήσεις του στο διεθνές πεδίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, φαίνεται ότι η υποστήριξη στον Μακρόν οφείλεται περισσότερο στο φόβο ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θα έμπαιναν σε περιπέτειες σε περίπτωση νίκης της Λεπέν και όχι σε θετικές προσδοκίες ότι η Ε.Ε. μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Το «κλειδί» είναι ο φόβος για τα χειρότερα που μπορεί να έρθουν εάν κλονιστεί το υπάρχον σύστημα, ειδικά σε περίοδο πολέμου.
Κοινωνική δυσαρέσκεια
Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι εμφανής και καταγράφεται στη μεγάλη άνοδο που πέτυχε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αλλά και στην επίδοση της Λεπέν, η οποία ενώ μόλις εβδομάδες πριν θεωρήθηκε «τελειωμένη» έγινε υπολογίσιμος αντίπαλος.
Άλλωστε οι πρώτες χθεσινές εκτιμήσεις και δημοσκοπήσεις, προοιωνίζονται αμφίρροπη μάχη για το δεύτερο γύρο.
Η Λεπέν «έκρυψε» σε δεύτερο πλάνο τις αντιευρωπαϊκές κορώνες του παρελθόντος και εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στα θέματα της ακρίβειας και της οικονομίας, αξιοποιώντας και το διχασμό της γαλλικής κοινωνίας, ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα, φιλοευρωπαϊκά μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα και σε εκείνα της «βαθιάς Γαλλίας», της υπαίθρου που δεν θέλγονται από το αστικό λούστρο του Μακρόν.
Τα όποια κέρδη της Λεπέν, επομένως, ήρθαν επειδή «ψάρεψε» στο Κέντρο, όπου όμως ο Μακρόν υπερτερεί.
Το σοσιαλιστικό κόμμα κατέρρευσε και στην ουσία απορροφήθηκε από τον Μακρόν, όπως και η ρεπουμπλικανική δεξιά.
Μεγάλη νίκη Μελανσόν
Μεγάλος κερδισμένος σε ποσοστά είναι ο Μελανσόν, ο οποίος σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις του και βρέθηκε πολύ κοντά στη δεύτερη θέση.
Το γεγονός ότι έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από την Λεπέν ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά, που δεν είχε κάνει το ίδιο, το πλήρωσε ακριβά καθώς είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται.
Επιπλέον, η άποψη που είχε επικρατήσει σε ορισμένες αντισυστημικές δυνάμεις ότι
Νέα σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη Novartis
H Τουρκία πήρε αέρα μετά την αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ και ξαναβγάζει στο Αιγαίο το στόλο της