Τρεις ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, οι προεδρικές εκλογές εμφανίζονται περισσότερο αβέβαιες από κάθε άλλη στιγμή της φετινής, από πολλές απόψεις παράξενης προεκλογικής περιόδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει φαβορί, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά η ψαλίδα μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων έχει κλείσει αισθητά.
Οι τέσσερις πιο πρόσφατες και σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουσες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακρόν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της επόμενης Κυριακής με ποσοστό 27% κατά μέσον όρο έναντι 23% της Λεπέν και να επικρατεί στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 24ης Απριλίου με το 53% των ψήφων. Στην αναμέτρηση του 2017, ο Μακρόν είχε συντρίψει τη Λεπέν με 66% έναντι 34%. Τον τελευταίο μήνα, τα δημοσκοπικά ποσοστά του υποχώρησαν κατά τέσσερις μονάδες, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού ανέβηκε κατά 7%. Το άθροισμα των δύο ακροδεξιών υποψηφίων, δηλαδή της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, φτάνει το 32%, γεγονός που, αν επαληθευτεί στις κάλπες, θα αναδείξει την Ακροδεξιά ως τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Γαλλίας.
Πιθανή έκπληξη
Ισχυρή δυναμική εμφανίζει το τελευταίο διάστημα και ο αριστερός υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, φτάνοντας το 16% με τάση ανόδου, σε σημείο που η εφημερίδα Le Monde να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να μπει στον δεύτερο γύρο – κάτι που λίγο έλειψε να συμβεί το 2017. Δεινός ρήτορας και γνωστός για τις πολύ καλές επιδόσεις του στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων, ο Μελανσόν ξεχώρισε αποφασιστικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους μιας πολυδιασπασμένης Αριστεράς και διαθέτει πολλές εφεδρείες μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων αριστερών κομμάτων, οι υποψήφιοι των οποίων δεν έχουν καμία ελπίδα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κ.Κ.).
COVID-19 και πόλεμος
Η φετινή αναμέτρηση ήταν εντελώς ιδιόμορφη, αφού η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό πρώτα από την πανδημία της COVID-19 και ύστερα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δύο παράγοντες αβεβαιότητας, που θα μπορούσαν να φέρουν εκπλήξεις το βράδυ της Κυριακής, ξεχωρίζουν. Ο πρώτος είναι η τάση για αύξηση της αποχής, ιδιαίτερα από τους νέους και τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 22,2% του 2017, ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν να υπερβεί και το ιστορικό ρεκόρ του 28%.
Ο δεύτερος παράγοντας που καθιστά επισφαλείς τις προβλέψεις είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και, ακόμη περισσότερο, όσων επιλέγουν υποψήφιο με κρύα καρδιά, ως το λιγότερο κακό, με την επιλογή τους να μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή. Εναντίον του Γάλλου προέδρου δρα η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, ιδιαίτερα στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Σε έρευνα της IPSOS για τη Le Monde, το 55% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιοριζόταν ως «δυσαρεστημένοι» και το 33% ως ανήκοντες στη «Γαλλία των οργισμένων».