Το παρελθόν συχνά φωτίζεται υπό ένα διαφορετικό φως υπό την πίεση νέων γεγονότων.
Tο Σεπτέμβριο του 2011 ο τότε Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε μεταβεί στη Μόσχα με σκοπό να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας και την στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων.
Μετά τη υπογραφή της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση:
«Υπογράψαμε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Βουλής, κ. Μπόρις Γκρίζλοφ, συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”. Η συμφωνία αυτή αντανακλά τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κομμάτων. Δεσμοί και σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται και εμβαθύνονται από τις κυβερνήσεις και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και σήμερα, με σημαντικά αποτελέσματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ των κομμάτων μας εκτείνεται σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και περιλαμβάνει μία σειρά από τομείς στρατηγικής σημασίας. Η συμφωνία αυτή θέτει γερά θεμέλια μεταξύ των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και της “Ενωμένης Ρωσίας”, με προοπτική και βάθος χρόνου».
Για την σχέση της ΝΔ με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», είχε αναφερθεί με πάθος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν το 2019 είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Υπάρχει και μια σχέση πιστεύω εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων. Η σχέση μεταξύ της ΝΔ και της Ενωμένης Ρωσίας, η οποία πηγαίνει πίσω στην ιστορία του δικού μας κόμματος. Η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά στο επίπεδο των διμερών σχέσεων υπάρχουν πεδία συνεργασίας που μπορούν να βελτιωθούν. Στην Ελλάδα αλλά πιστεύω και στο πρόσωπό μου θα βρείτε πάντα έναν αξιόπιστο και φερέγγυο συνομιλητή», είχε πει συγκεκριμένα και με νόημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της κρατικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολοντίν.