Αντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση η έμμεση παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου αναφορικά με το ζήτημα ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτών. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το οποίο κατήγγειλε παρακολουθήσεις πολιτών ακόμη και για ζητήματα που δεν έχουν σχέση με την Εθνική Ασφάλεια, σημείωσε ότι «η ΕΥΠ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και ρόλο και με μεγάλη επάρκεια, όπως έχουμε αντιληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά απειλές για την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και τον ομαλό κοινωνικό βίο είτε από εξωτερικές είτε από εσωτερικές απειλές». Μάλιστα, όπως είπε, αυτές έχουν πλέον «και πιο υβριδικά χαρακτηριστικά».
Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλυψε πολιτικά τις δραστηριότητες της ΕΥΠ. Με τέτοιον τρόπο μάλιστα, ώστε να μην εξαιρείται από το πεδίο δράσης καμία δραστηριότητα των πολιτών. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι η υπηρεσία λειτουργεί υπό εισαγγελική εποπτεία.
Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι έντονες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να γίνει άμεσα ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι «η συνέχεια θα είναι ενδεικτική του σεβασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοκρατία και τους θεσμούς της αν απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα και αν γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας .Αναμένουμε τις απαντήσεις στο μείζον ζήτημα δημοκρατίας, τις συνεχείς αποκαλύψεις της λειτουργίας της ΕΥΠ και της εργαλειοποίησής της από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη». Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την υπόθεση και με την κλήση του βουλευτή Παύλου Πολάκη έπειτα από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη καθώς τη θεωρεί ως ακόμη ένα δείγμα σε σχέση με το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος έκανε λόγο για «αντισυνταγματικές πρακτικές που αποδεικνύουν και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης αλλά και την μετατροπή της ΕΥΠ σε ΚΥΠ και σε φορέα που εξυπηρετεί τις κομματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και όχι στις ανάγκες της χώρας. Αποδεικνύεται για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον νόμο για να τοποθετήσει τον εκλεκτό του χωρίς πτυχίο ως διοικητή της ΕΥΠ», τόνισε ο κ. Φάμελος.
Ερωτήματα αναφορικά με την δράση της ΕΥΠ διατυπώνει σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, διερωτάται: «είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αλλαγή προσανατολισμού ως προς τη κύρια αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί συστηματικά δράσεις πολιτών που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια;»
Την αντίδρασή του εκφράζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων, ειδικά της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήθηκε και η πανδημία».
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, προσθέτει ότι «όσα έρχονται στο φως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά στη συνέχεια “κουκουλώνονται”». Παράλληλα, θυμίζει καταγγελίες που έχει κάνει και το ΚΚΕ και αφορούσαν «πολλαπλά κρούσματα υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί και τιμωρηθεί οι υπαίτιοι».