Πρέπει η Γερμανία να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία; Είναι το ερώτημα των… δισεκατομμυρίων αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο και ένας πραγματικός «πόλεμος» οικονομολόγων έχει ξεσπάσει γύρω από την απάντησή του, με τα δύο στρατόπεδα να συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» την κοινή γνώμη μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ.
Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς μίλησε ξανά κατά του ενεργειακού εμπάργκο σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ. Αυτό θα πυροδοτούσε, όπως είπε μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία.
Είναι «ανεύθυνο να αθροίζονται οποιαδήποτε μαθηματικά μοντέλα που στη συνέχεια δεν λειτουργούν», ξεκαθάρισε. Κατά την άποψή του η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τα συναλλαγματικά της κέρδη – γιατί αυτά έχουν μπλοκαριστεί από τη Δύση.
Ο οικονομολόγος Ρούντι Μπάχμαν ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές ενός ολοκληρωτικού εμπάργκο διαφώνησε ακαριαία. Ο εξέχων οικονομολόγος ηγείται εδώ και καιρό ενός «κινήματος» για ένα εμπάργκο, στο οποίο θα έπρεπε να πρωτοστατήσει όπως λέει η Γερμανία, παίρνοντας μαζί της την υπόλοιπη ΕΕ.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε μια ύφεση 3% έως 4%, αλλά αυτό είναι κάτι το διαχειρίσιμο, υποστηρίζει. Η άποψη αυτή επικρίνεται πάντως από άλλους συναδέλφους του, αλλά και από πολιτικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι ο τρικομματικός συνασπισμός δεν θα μπορούσε να επιβαρύνει με τέτοιο κόστος την οικονομία, αλλά και την κοινωνία.
Ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο στρατοπέδων κλιμακώθηκε στο Twitter από το βράδυ της Κυρακής. Ο Μπάχμαν επιτέθηκε ευθέως τον Σολτς – και πυροδότησε μια νέα καταιγίδα αντιδράσεων. Οι Γερμανοί οικονομολόγοι κατηγορούν τώρα ο ένας τον άλλον ότι λειτουργούν «αντιεπιστημονικά».
Το αποφασιστικό ερώτημα δεν είναι μονοδιάστατα οικονομικό – και δεν μπορεί να αποφασιστεί με υπολογισμούς, όσο περίπλοκο κι αν είναι υποστηρίζει η μια πλευρά. Το ζήτημα που χρειάζεται να τεθεί είναι αν η ζημιά που προκαλείται από ένα εμπάργκο είναι κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτή – και αν αντισταθμίζεται από επαρκές όφελος.
Η πλειοψηφία των ειδικών απαντά όχι και στις δύο ερωτήσεις. Το κοινωνικό και πολιτικό κόστος ενός εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου από τη Γερμανία θα ήταν καταστροφικό – η κυβέρνηση Σολτς πιθανώς να μην κατάφερνε να «επιζήσει» τις συνέπειές του. Το όφελος, από την άλλη, θα ήταν μικρό.
Μέχρι στιγμής, οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχι ισχυριστεί ότι ένα ενεργειακό εμπάργκο θα άλλαζε κάτι σε ότι αφορά την ουσία του παράλογου αυτού πολέμου. Παρεμπιπτόντως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη διακόψει τις παραδόσεις από τη Ρωσία, αλλά το ποσοστό εξάρτησής τους από αυτές ήταν μάλλον αμελητέο, όπως υπογραμμίζουν οι περισσότεροι αναλυτές. Πάντως η συζήτηση δεν αναμένεται να «σβήσει» τόσο γρήγορα, εδικά αν ο πόλεμος συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα.
Πόσο LNG και κυρίως πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει στα λιμάνια της Ευρώπης;
Ο θρίαμβος του SPD στο Ζάαρλαντ δείγμα μιας νέας άνοιξης της (γερμανικής) σοσιαλδημοκρατίας;
Σύνοδος Κορυφής: Η Ε.Ε. «φουλάρει» με αμερικανικό αέριο και δένεται με το ΝΑΤΟ