Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε σήμερα ο τέταρτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης εν μέσω βεβαίως βομβαρδισμών και επιθέσεων σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση σε Τουρκικό έδαφος η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου, στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, όπου η τουρκική πλευρά διοργάνωσε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα, με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς βεβαίως να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πριν την εκκίνηση πραγματοποιήθηκε μια τριμερής συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Ντολμά Μπαχτσέ, το συγκρότημα από το παλάτι των σουλτάνων όπου φιλοξενούνται οι δύο αντιπροσωπείες και όπου βρίσκεται και το γραφείο εργασίας του Τούρκου προέδρου στην Πόλη.
Ερντογάν: Δεν υπάρχουν χαμένοι στην ειρήνη
«Υποστηρίζουμε πλήρως αυτές τις συνομιλίες και σας συγχαίρουμε για τη σκληρή δουλειά σας» τόνισε ο Ερντογάν υποδεχόμενους τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, στην ομιλία του πριν την έναρξη των συζητήσεων. «Πάντα υιοθετούσαμε μια δίκαιη προσέγγιση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης στην περιοχή μας» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ειρήνη και η κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας τώρα παρά αργότερα.«Θέλουμε δίκαιη προσέγγιση που προστατεύει δικαιώματα, νόμους, ευαισθησίες και των δύο πλευρών» σημείωσε ο Ερντογάν. «Δεν υπάρχουν χαμένοι στην ειρήνη και δεν χρειάζεται να παραταθεί η σύγκρουση. Ο υπουργός Εξωτερικών μας είναι στη διάθεσή σας και ελπίζω ότι σύντομα θα ανακοινώσετε την ειρήνη» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος
Οι θέσεις των Ουκρανών
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, καθώς και ο Mikhail Podolyak, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της χώρας. Για το Κρεμλίνο τον πρώτο λόγο έχει ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία προσέρχεται με την αξίωση για διευθέτηση των ανθρωπιστικών θεμάτων και για μια σταθερή εκεχειρία.
«Δεν παζαρεύουμε ανθρώπους, γη ή κυριαρχία… το ελάχιστο θα είναι τα ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η προσέγγιση μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός. Αναμένουμε τις συζητήσεις για να δούμε αν οι Ρώσοι θα προσέλθουν σε αυτές τις συνομιλίες έτοιμοι να συμφωνήσουν πραγματικά σε κάτι ή απλώς να επαναλάβουν τις αξιώσεις τους, που ακούστηκαν από την αρχή», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Αν συμβεί το δεύτερο, πρόσθεσε, «τότε οι δύο πλευρές θα αποχωρήσουν όπως έφθασαν».
Οι εγγυήσεις ασφαλείας, είπε , θα πρέπει να ακολουθηθούν από δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας.
Απίστευτη δήλωση από Κουλέμπα προς τους διαπραγματευτές: «Μην φάτε , μην πιείτε τίποτα»
Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η προειδοποίηση του Ουκρανού πουργού εξωτερικών προς τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα! Όλα αυτά βεβαίως στη σκιά του θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς.
«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.
«Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.
Οι θέσεις της Ρωσίας
Οι Ρώσοι προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας ασφαλείς τελικές τοποθετήσεις για τα δικά της αιτήματα, δηλαδή επίσημη δήλωση στρατιωτικής ουδετερότητας και αποχή από μελλοντική προσέγγιση με το ΝΑΤΟ, ένα ζήτημα για το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς και των ρωσόφωνων, προστασία της ρωσικής ταυτότητας των υπόλοιπων πληθυσμών της Ουκρανίας με επίσημη αποδοχή γλώσσας και ταυτότητας στις κρατικές δομές, την παιδεία, κτλ.
Γιατί είναι χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών
Ο πήχης των προσδοκιών , όπως αναφέρθηκε και στην αρχή είναι χαμηλός , διότι όπως εκτιμούν αναλυτές, στην πράξη το κύριο θέμα είναι το εδαφικό. Όσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ελέγξει πλήρως την ανατολική Ουκρανία, θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν σε πλήρη παύση εχθροπραξιών. Αντίστοιχα οι Ουκρανοί δείχνουν εξαιρετικά διστακτικοί ακόμη και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων χτες δεν άνοιξε κανένας φοβούμενοι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν την τοπική εκεχειρία για να προωθηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Ζητά από τη Δύση αυστηρότερες κυρώσεις – «Ο φόβος σας κάνει συνεργούς»
Κρεμλίνο: Η Μόσχα δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Πόσο τυχαία είναι τα «φραστικά ατοπήματα» του Τζο Μπάιντεν;