Οι πολίτες στην πλειονότητά τους είναι δυσαρεστημένοι από όσα βλέπουν και βιώνουν. Όλες οι έρευνες -όπως και η τελευταία της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών– βγάζουν ένα ταυτόσημο συμπέρασμα. Δεν υπάρχει πολιτική έκφραση που να συγκεντρώνει την προτίμηση μιας μεγάλης κομματικής πλειοψηφίας που θα δίνει προτάσεις, λύσεις, διέξοδο και προοπτική. Οι μετρήσεις καταγράφουν σχεδόν με ταυτόσημα χαρακτηριστικά και αυτά είναι συγκεκριμένα, δεν απέχουν από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, οι όποιες διαφοροποιήσεις είναι μικρές και σίγουρα όχι ικανές για να δημιουργήσουν έστω και υπόνοιες ότι κάτι θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον..
Τα χαρακτηριστικά αυτά δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να φθείρεται σταδιακά αλλά με αργούς, σχεδόν βασανιστικούς ρυθμούς για όσους προσδοκούσαν την πανωλεθρία της και να εξακολουθεί να διατηρεί μια σεβαστή πρωτιά από το δεύτερο κόμμα. Αυτά καταγράφονται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις με μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις που όμως δεν αλλάζουν την γενική εικόνα. Δείχνουν ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει την όποια φθορά της Ν.Δ. και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή πανδημίας, πολέμου, ακρίβειας. Δηλαδή, σε σχεδόν ιδανικές συνθήκες για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που παραδοσιακά θα έπαιρνε ένα μεγάλο μερίδιο δικαιολογημένα δυσαρεστημένων πολιτών. Το ΚΙΝΑΛ ίσως είναι το μόνο κόμμα (με την θλιβερή εξαίρεση διατήρησης και αύξησης των δυνάμεων του κόμματος Βελόπουλου) το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται αλλά κανένας δεν θα έβαζε στοίχημα ότι αυτό δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο που συνδέεται με την σχετικά νέα ηγεσία του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης, μεγάλο μέρος τους βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο πτώχευσης , αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη, οι περισσότεροι οργίζονται με τα κυβερνητικά μέτρα που θεωρούν ικανοποιητική ρύθμιση τα 11 ευρώ τον μήνα ενίσχυση για τα καύσιμα. Όμως, όλα δείχνουν ότι οι ίδιοι αυτοί πολίτες βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο να κατευθύνουν την δυσαρέσκεια αυτή…
Το περίπλοκο εκλογικό παζλ και το κυβερνητικό δίλημμα για κάλπες τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο