Δέκατη έκτη μέρα εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία , οι οποίες πλέον είναι έξω από την «πόρτα«» του Κιέβου.
Το «ναυάγιο» στις χθεσινές διαπραγματεύσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια δεν άφησαν περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. Όπως αναφέρει το Πεντάγωνο, τα ρωσικά στρατεύματα «κέρδισαν» ακόμη 5 χλμ. προς την πρωτεύουσα και πλέον βρίσκονται στις παρυφές του Κιέβου.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, που επικαλείται το CNN, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί 5 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται «πολύ, πολύ καλά» γύρω από την πρωτεύουσα.
Μάλιστα, οι κινήσεις των Ρώσων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, τα ρωσικά στρατεύματα από το περιβόητο κονβόϊ διασκορπίστηκαν και ανασυντάχθηκαν (αναπληρώνοντας προμήθειες και αποθέματα πυραύλων, πυρομαχικών, καυσίμων και λιπαντικών), κάτι που υποδηλώνει ότι ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο Κίεβο, έχοντας περικυκλώσει ήδη από τα βόρεια και τα δυτικά.
Το επιβεβαιώνουν και οι δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar και δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.
Επίθεση σε δυο αεροπορικές βάσεις
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός κατέστησε τις βάσεις μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Περικυκλώνουν πολλές πόλεις οι Ρώσοι
Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.
Σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος.
Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο.
Στις ζώνες της Μαύρης Θάλασσας και του Αζόφ, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες «ήταν με το μέρος μας και ανάγκασαν τα πλοία κατοχής να επιστρέψουν στις ναυτικές βάσεις και στα σημεία βάσης».
Διαβάστε επίσης:
Πίστευε ο Ζελένσκι ότι το ΝΑΤΟ θα έμπαινε σε πόλεμο για χάρη του;
Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος του πολέμου στην ΕΕ το 2022