Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η απόφαση του Τραμπ κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις μόνες χώρες μαζί με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη που μένουν εκτός του συμφώνου του 2015, στο οποίο οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τι είναι η Συμφωνία του Παρισιού;
Η Συμφωνία του Παρισιού είναι διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν 200 χώρες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από 1,5 βαθμό.
Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του δικού της σχεδίου για την τήρηση της δέσμευσης. Η κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ. Δύο Δημοκρατικοί κυβερνήτες που συμπροεδρεύουν στη διακομματική Συμμαχία των ΗΠΑ για το Κλίμα δήλωσαν ότι θα ηγηθούν αμερικανικής αντιπροσωπείας στις ετήσιες διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που πρόκειται να διεξαχθούν στη Βραζιλία στα τέλη του 2025.
«Είναι κρίσιμο για τη διεθνή κοινότητα να γνωρίζει ότι η δράση για το κλίμα θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ», ανέφεραν σε δήλωσή τους η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ και η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λούτζαν Γκρίσαμ. «Η συμμαχία θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο COP30», προστίθεται στη δήλωση.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή επανέλαβε μετά την απόσυρση Τραμπ για δεύτερη φορά ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή στη Συμφωνία του Παρισιού».