«Παράλογη και ανιστόρητη» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή.
«Από την περασμένη Τετάρτη συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης: η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνάει τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τη Ρωσία πως «αναθεωρεί κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η απόφαση του προέδορυ Πούτιν συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ» καθώς «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιοτητα μίας γειτονικής χώρας, προκαλεί εκατοντάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στην προσφυγιά». «Το πιο ανατριχιαστικό: με το πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής κατά της χώρας του επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας γιατί η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα γείτονά της» πρόσθεσε.
Στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της αποστολής πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία, με τα κόμματα να προβάλουν διακριτές θέσεις για το ζήτημα.
Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έχει καταδικάσει την απρόκλητη ρωσική εισβολή, έχει ταχθεί υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία και στηρίζει την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Ωστόσο οι αποστολές στρατιωτικού υλικού (καλάζνικοφ, εκτοξευτήρες, πυρομαχικά κλπ.) που πραγματοποιήθηκαν ήδη την Κυριακή και τη Δευτέρα με απόφαση της κυβέρνησης αλλά και οι εκπεφρασμένες σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για εμπλοκή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να διχάζουν το πολιτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της αποστολής πολεμικού υλικού. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από την αποστολή όπλων και διαφώνησε σαφώς από τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης πολεμικού υλικού εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σαφή θέση κατά κάθε εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές συρράξεις θα εκφράσει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Απόλυτη αντίθεση προς την αποστολή ελληνικών μαχητικών στην περιοχή του πολέμου αναμένεται θα διατυπώσει ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ θέση κατά της αποστολής πολεμικού υλικού ή συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις διατυπώνει και το ΜέΡΑ 25.