Ακρίβεια και αντεργατικές πρακτικές ενισχύονται με τη βούλα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους εργαζομένων τεσσάρων ομοσπονδιών της βιομηχανίας.
Το κύμα ακρίβειας και η τρομακτική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με την ανοχή και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προμηνύει κοινωνική έκρηξη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή με εκπρόσωπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), την Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος (ΟΜΕ).
«Συνειδητοποιούμε ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική κοινωνία, κυρίως όμως για τους εργαζόμενους», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων .
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βιομηχανία θα έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. «Δυστυχώς δεν είναι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια πραγματική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα», η οποία γίνεται με «την ανοχή και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπό τη μορφή απλήρωτων υπερωριών και ομαδικών απολύσεων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και εξήγησε ότι αυτή η συνθήκη είναι προάγγελος μίας «κοινωνικής έκρηξης και κρίσης».
Ως κυρίαρχό ανέδειξε και το φαινόμενο της εργολαβοποίησης, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα προ κρίσης επίπεδα, με τις τιμές ων βασικών προϊόντων και της ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα μέρα με τη μέρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους εργαζόμενους σε ένα κοινό διάλογο με στόχο την εύρεση λύσεων, «ώστε να μπει ένα φρένο στη συνολική επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, μέσα από την ενίσχυση της βιομηχανίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ομοσπονδιών τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση ότι όλα τα προβλήματά τους πηγάζουν από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, του οποίου οι διατάξεις τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι οποίες είναι ήδη εμφανείς. Κύριο και βασικό θέμα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε αυτή τη φάση είναι οι απολύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από τα Λιπάσματα, μετά στα πετρέλαια Καβάλας και τώρα έρχεται η ΛΑΡΚΟ, όπως αναφέρουν.
Και οι ίδιοι επεσήμαναν ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις εργολαβοποιήσεις που συνδέονται άμεσα με τις απολύσεις. «Απολύουν για να απενεργοποιήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κοντοσιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας.