Αιχμές για τις ενέργειες των ευρωπαίων ηγετών στη κρίση της Ουκρανίας διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέροντας σε συνέντευξή του ότι «Έπρεπε οι κύριοι Σόλτς και Μακρόν να πάνε μαζί στον κ. Πούτιν και στον κ.Μπάιντεν. Να δείξουν ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κλιμάκωσης. Δυστυχώς ο κ. Μπορέλ και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων».
Μιλώντας στον ρ/φ REAL FM, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καυτηρίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου Επίτροπου Γιοζέπ Μπορέλ, λέγοντας πως «Όσο δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν σε ακραίες καταστάσεις μια στρατηγική της Ευρώπης, τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα πρόσωπα, όπως βλέπουμε, δεν έχουν αυτή τη δύναμη, αυτή την προσωπικότητα. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, που θα δημιουργήσει φοβερές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία».
Για τις κυρώσεις στη Ρωσία που επέβαλε η ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται ομοφωνία στο Συμβούλιο για τόσο σοβαρά θέματα. «Πρέπει να πάμε στην απλή πλειοψηφία. Όσο υπάρχει ομοφωνία σε θέματα κυρώσεων και κοινής εξωτερικής πολιτικής, τόσο η Ευρώπη θα έχει μία πολυφωνία που δημιουργεί χαραμάδες για διάφορους παίκτες της ευρύτερης περιοχής, να κάνουν κινήσεις εις βάρος της», τόνισε .
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σημείωσε την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει νέα ειδική σχέση με την Τουρκία, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις στη νέα τελωνειακή ένωση, ώστε όταν η γειτονική χώρα προκαλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο, αυτές να ενεργοποιούνται.
Στο θέμα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεν δώσει 2 δισ. ευρώ στους παρόχους για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας, ωστόσο αναρωτήθηκε σε ποιους έχουν πάει και πόσο θα βοηθήσουν, κι αυτό όπως είπε, μένει να κριθεί το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 που δεν είναι δημοσιονομικό μέτρο καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αφού, όπως είπε, «το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που επικαλείται η κυβέρνηση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, υπάρχει υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναπέσουν στην αγορά, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους;».
Σχετικά με τις ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε «μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, όπου οι πιο φτωχοί Έλληνες θα μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες για να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν και να είναι θωρακισμένοι από ενεργειακές πιέσεις. Επίσης, εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες για κτηνοτρόφους, αγρότες, μεταποιητές, ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιο διάχυσης των ανανεώσιμων πηγών στην ελληνική οικονομία και όχι ένα παιχνίδι 3-4 μεγάλων εταιρειών».
«Η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να έχει μια ισχυρή ανάπτυξη, της τάξεως του 2-3% σταθερά, για να μην ζήσει νέες περιπέτειες κρίσης χρέους», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε αυτή τη σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να μην μετατραπεί σε ένα νέο ΕΣΠΑ, που το κόβουμε φέτες για μικρά έργα, αλλά να γίνει ένα εργαλείο που θα φτιάξει μια σύγχρονη, εξωστρεφή οικονομία με ισχυρό ανταγωνισμό και περισσότερες εξαγωγές. Αν εμείς σχεδιάσουμε μια δυναμική οικονομία, η χώρα μας θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της μακροπρόθεσμα».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο όποτε κι αν γίνουν εκλογές. «Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που δημοσκοπικά ανεβαίνει, την ώρα που πέφτουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Είτε ζητάς, είτε δεν ζητάς εκλογές, το μαχαίρι και το πεπόνι για την προκήρυξη των εκλογών το έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Δική μου δουλειά είναι να προετοιμαστεί η παράταξή μας με σύγχρονο πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονες θέσεις και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια για να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «τι σημαίνει “ζητώ εκλογές”; Άλλο θέλω εκλογές κι άλλο ζητώ εκλογές. Να μιλούμε θεωρητικά; Να μιλούμε ρητορικά; Το ότι δεν κάνει η κυβέρνηση το αποδείξαμε στην πρόταση δυσπιστίας. Αυτό θέλετε να πω; Η κυβέρνηση δεν κάνει, έχει αποτύχει».
Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει και για τα περί ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως «καταρχάς εμείς κινούμαστε αξιακά. Λέμε αυτό που νιώθουμε και πιστεύουμε είτε ενοχλούμε τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Τσίπρα. Εμείς δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ενοχλούνται γιατί βλέπουν μια νέα δυναμική».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, τόνισε πως «για εμένα η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό λαό είναι μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική. Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Ιδεολογικά σημαίνει μια κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία, που ενισχύει τους θεσμούς».
Κατέκρινε μάλιστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος λέγοντας: «Σήμερα διαβάζουμε ότι υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου που καταγγέλλονται ότι έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκβιασμούς. Πρέπει να μην υπάρχουν σκιές στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει η δικαιοσύνη να ρίξει φως σε όλα αυτά τα ζητήματα».
Ερωτώμενος για τους πρώην προέδρους του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τιμώ όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, όλες τις ηγεσίες και τους αγώνες που έδωσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες για την παράταξη μας και πάνω από όλα για τη χώρα. Δεν το λέω ρητορικά, το έχω κάνει με τις πράξεις μου. Τους στήριξα όλους σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν πολλοί επέλεξαν τον εύκολο δρόμο».
Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι και σήμερα η παράταξη χτίζει μια νέα προοπτική, με σεβασμό στην ιστορία μας και βλέμμα προς το μέλλον. Ήρθε λοιπόν η εποχή, όλοι μαζί, ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορία μας, να δώσουμε έναν αγώνα ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής».