Σε μια κίνηση του που θεωρείται ως πρόκληση απέναντι στο Κίεβο και τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις δύο ουκρανικές επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, οι οποίες διοικούνται από Ρώσους αυτονομιστές. Οι αυτονομιστές ζήτησαν τη Δευτέρα από τον Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες, ενώ προηγουμένως ανάλογο ψήφισμα είχε υπάρξει και από τη ρωσική Δούμα.
UPDATE: Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις δύο νέες «Δημοκρατίες». Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων στη Δύση, που ετοιμάζεται να απαντήσει με οικονομικές κυρώσεις. Καταδικάζουν ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία μετά από τηλεφωνική συνεννόηση Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς.
Στο διάγγελμά του μέσω της ρωσικής τηλεόρασης ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε εκτενείς ιστορικές αναφορές από την αποχή της τσαρικής Ρωσίας μέχρι τα χρόνια της διάλυσης της πρώην Σοβετικής Ενωσης και της ανεξαρτητοποίησης της Ουκρανίας, εναντίον της οποίας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Την αποκάλεσε χαρακτηριστικά «αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς μαριονέτας» αν και ιστορικά αποτελεί δημιούργημα της Σοβιετικής Ενωσης και του Λένιν.
Κατηγόρησε τη Δύση ότι εξαπάτησε τη χώρα του με πέντε «κύματα» επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία μονίμως ως εχθρό. «Προς τι όλα αυτά; Για ποιο λόγο;» αναρωτήθηκε. «Η δυτική συμμαχία έφτυσε τις ανησυχίες μας και έπραξε αυτό που ήθελε» είπε σε έντονο ύφος, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι είναι έτοιμος για διάλογο με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ υπό όρους.
Προετοιμασία για εισβολή βλέπουν και πάλι στη Δύση
Δυτικά ΜΜΕ θεωρούν ότι με την κίνηση της αναγνώρισης επιδιώκει να «αντλήσει» τη νομιμότητα για να εισβάλει στις περιοχές αυτές ο ρωσικός στρατός. Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP, επικαλούμενα τη ρωσική κυβέρνηση, ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να ανακοίνωσε την αναγνώριση των επαρχιών στον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οπως επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα και οι δύο εξέφρασαν την απογοήτευση τους για αυτό το βήμα.
Μάλιστα ο κύριος Σολτς φέρεται να δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «σε κατάφωρη αντίφαση» με τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και θα αποτελούσε «μονομερή παραβίαση» αυτών των συμφωνιών από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας σε περίπτωση που αυτή «αθετήσει» τη συμφωνία του Μινσκ. Μένει τώρα να φανεί πότε και ποια μέτρα θα ανακοινωθούν, καθώς όπως έδειξε και η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπάρχουν κάποιες διαφωνίες γύρω από αυτά τα θέματα. Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που ζητά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε μια «έκκληση για βοήθεια» προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ ζήτησαν αναγνώριση ως ανεξάρτητα κράτη. Στο Ντονέτσκ, ο ηγέτης των αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν κάλεσε επίσης τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να συνάψει συνθήκη φιλίας και στρατιωτικής βοήθειας με τη “Λαϊκή Δημοκρατία” της οποίας ηγείτια. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να τοποθετήσει χιλιάδες στρατιώτες εκεί, όπως στις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία. Μετά από έναν πόλεμο εναντίον της Γεωργίας, η Ρωσία αναγνώρισε τις περιοχές ως ανεξάρτητα κράτη το 2008.
Για επιθέσεις Ουκρανών σαμποτέρ μιλά η Μόσχα
Νωρίτερα η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων, ανακοίνωσε στη Μόσχα ότι μια ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ είχε διεισδύσει στο ρωσικό έδαφος και είχε «εξουδετερωθεί». Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί από τη ρωσική πλευρά. Αυτές οι πληροφορίες από τη μυστική υπηρεσία δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν, ενώ διαψεύδονται από το Κίεβο. Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αυτονομιστές κατηγορούν μια ομάδα Ουκρανών πρακτόρων για επιθέσεις στη ζώνη «επαφής».
Στο Λουγκάνσκ, ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασέσνικ απευθύνθηκε στον Πούτιν μέσω της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, για να μην επιτρέψουμε μαζικούς θανάτους του λαού της δημοκρατίας μας… σας ζητώ να αναγνωρίσετε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ ως Λαϊκή Δημοκρατία».
Μεγαλώνει καθημερινά η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία
Η ένταση στην περιοχή των συγκρούσεων στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ο ηγέτης των αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν κάλεσε όλους τους άνδρες στα όπλα για να πολεμήσουν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν σχεδιάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Πουσίλιν, με τη σειρά του, μίλησε για μαζικούς βομβαρδισμούς από την ουκρανική πλευρά.
Από τις περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές υπέρ της Μόσχας, γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία με λεωφορεία και τρένα. Δεκάδες χιλιάδες ήρθαν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, κυρίως στο Ροστόφ και τα περίχωρά του. Οι άντρες κλήθηκαν να μείνουν. «Καλώ τον ανδρικό πληθυσμό, όποιον μπορεί να κρατήσει όπλο, να παρουσιαστεί στους στρατιωτικούς κομάντος της περιοχής και να υπερασπιστεί την προστασία των οικογενειών, των παιδιών, των γυναικών, των μητέρων και της πατρίδας μας», είπε ο Πουσίλιν.
Παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν χιλιάδες παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η Ουκρανία τόνισε ότι θα απαντήσει αλλά δεν θα επιτεθεί.
Επισήμως, η Ουκρανία παρεκκλίνει από μια πρόσθετη συμφωνία στην τρέχουσα κατάπαυση του πυρός από το φθινόπωρο. «Δεν έχουμε γενική απαγόρευση για άνοιγμα πυρός. Κάθε διοικητής παίρνει τη δική του απόφαση επί τόπου», δήλωσε ο διοικητής των κυβερνητικών στρατευμάτων, Ολεξάντρ Παβλιούκ, τον περασμένο Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών FSB, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των ρωσικών συνόρων, ανακοίνωσε ότι φυλάκιο της στην περιοχή του Ροστόφ δέχτηκε επίθεση και καταστράφηκε. Οι ρωσικές αρχές έχουν και στο παρελθόν αναφέρει τέτοιες επιθέσεις από την ουκρανική πλευρά. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν στην παρούσα φάση.
Μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν στο Ντονέτσκ ο ουρανός φωτίστηκε από πυροτεχνήματα ενώ αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμα
Κρεμλίνο: Πρόωρο να μιλάμε για Σύνοδο Κορυφής – Πιο πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μπάιντεν
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζητούν για τις πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας