του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ
Την τακτική της πόλωσης επέλεξε ν’ ακολουθήσει χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας για τα εξοπλιστικά. Την ώρα που η χώρα κατέγραφε αρνητικό ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό (6,2%), η κυβέρνηση πιάστηκε από μια βιαστική διατύπωση του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Τσίπρα κι έχτισε ένα ολόκληρο αφήγημα προκειμένου ν’ αλλάξει την δύσκολη γι’ αυτήν ατζέντα της ακρίβειας και οικονομικής ανασφάλειας των πολιτών.
Με λόγο που θύμιζε τη Ν.Δ. της εποχής της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και άλλων, παλαιότερων και πιο σκοτεινών εποχών επιχείρησε να σύρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25) -αλλά κυρίως τον πρώτο- στο παιχνίδι του «ποιος είναι ο πραγματικός πατριώτης εδώ μέσα». Αυτό βέβαια σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δεν είναι της παρούσης ν’ αναλυθεί. Αυτό που ωστόσο φάνηκε περίτρανα χθες ήταν η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσπειρώσει το εκ δεξιών της Ν.Δ. ακροατήριο, μιας και αφού οι εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή, είναι λογικό να αποκτήσει και πάλι γέφυρες μαζί του.
Κάπως έτσι επέλεξε να χρησιμοποιήσει ατάκες που τονίζουν το εθνικό φρόνημα και να εργαλειοποιήσει τα εθνικά αντανακλαστικά των πολιτών. «Ακόμη και το “παρών” σημαίνει “απών” από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε απευθυνόμενος στην πτέρυγα: «…και μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε ως εθνική παραφωνία σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».
H απάντηση Τσίπρα ήταν η αναμενόμενη: «Σας ακούει ο Έλληνας πολίτης που δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα να ψηφίζετε σήμερα 7 δισ., χωρίς να μένει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Την ώρα που όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακρίβεια, μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν υπερψηφίζουμε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά…».
Ποιoς βρίσκεται πιο κοντά στο κοινό αίσθημα σε αυτή τη φάση; Αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας. Στη χθεσινή έρευνα της Marc που παρουσίασε ο Antenna και στο ερώτημα για τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών αυτή την περίοδο, στην πρώτη θέση φιγουράρει η ακρίβεια με 47% ενώ τα εθνικά θέματα (μέρος των οποίων είναι και τα εξοπλιστικά) συγκεντρώνει μόλις το 4,5% των ερωτηθέντων. Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα. Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια και μόλις το 4,5% την τουρκική προκλητικότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε κανείς να εντάξει τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά.
Από την άλλη είναι τουλάχιστον unfair εκ μέρους του πρωθυπουργού να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για ενδοτική στάση στο θέμα των εξοπλισμών, την ώρα που οι συζητήσεις για τις φρεγάτες Μπελαρά είχαν ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και η αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από τις ΗΠΑ (όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει περισσότερο καταγγελτικός ως προς αυτό το ζήτημα σήμερα). Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το ίδιο, με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ν’ αναλαμβάνει τότε το ρόλο του βασικού ομιλητή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που η αγορά των Rafale ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αιφνιδιάζοντας άπαντες, καθώς ούτε σχετική εισήγηση υπήρξε από το αρμόδιο επιτελείο, ενώ μόλις λίγο καιρό πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση των αεροσκαφών ως μια «ακριβή υπόθεση», αποκλείοντας το ενδεχόμενο αγοράς τους. Τελικά όχι μόνο τα αγόρασε αλλά έβαλε και το λογότυπο της Ν.Δ. στο σχετικό βίντεο της παρουσίασης τους στην Ελλάδα, μετατρέποντας μια εθνική αγορά πολλών δισ. ευρώ σε κομματική υπόθεση.
Διαβάστε επίσης:
Oυκρανία: Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα από την χερσόνησο της Κριμαίας
Η ακρίβεια εξελίσσεται σε κεντρικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση