Εβδομάδα εξελίξεων σε ότι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων παρά το γεγονός ότι η πανδημία στην Ελλάδα επιμένει και οι εμβολιασμοί παραμένουν στάσιμοι στην κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα των άνω των 60 ετών , ενώ και η αποκλιμάκωση των λεγόμενων σκληρών δεικτών είναι αργή.
Όλα θα κριθούν στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών οι οποίοι θα εξετάσουν εάν θα δώσουν την έγκρισή τους για άρση και των τελευταίων μέτρων που υπάρχουν στην εστίαση, την ψυχαγωγία αλλά και τα γήπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα στάδια αποκλιμάκωσης θα είναι τα εξής:
- Από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιτραπεί η παρουσία όρθιων πελατών σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, αίρεται ένα μέτρο που ίσχυε από την αρχή της Πρωτοχρονιάς
- Εισήγηση από την κυβέρνηση για πλήρη κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από την ερχόμενη εβδομάδα
- Οι ειδικοί πιθανότατα να μην αφήσουν την πληρότητα να επιστρέψει στο 100% αλλά στο 50% στα γήπεδα
Ωστόσο οριστικό είναι σχεδόν βέβαιο πως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν θα γίνουν και ο ορίζοντας για εορτασμούς με «ελευθερία» μετατίθεται για το Πάσχα.
Αυτό που σε κάθε τόνο κάνουν σαφές οι ειδικοί ειναι το γεγονός ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Σε δηλώσεις του o Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι ειδικοί να αποφασίσουν εντός της εβδομάδας για περαιτέρω «χαλάρωση» των μέτρων είπε ότι «Το μίγμα των μέτρων θα είναι τέτοιο που οι περιορισμοί θα αρθούν για αυτούς που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο νόσου, δηλαδή τους εμβολιασμένους, ενώ τα μέτρα θα συνεχίσουν για τη μερίδα του πληθυσμού που αν μολυνθούν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο». Συνέστησε δε την προσοχή όλων διότι «το στέλεχος Όμικρον έχει πολύ υψηλή διεισδυτικότητα και δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί με κανέναν τρόπο ούτε με μέτρο τύπου lockdown. Χώρες που το εφάρμοσαν είδαν μια συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και αδυναμία του ελέγχου της διασποράς».
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε και τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία
Παράλληλα, όσον αφορά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εμπειρία τα εμβόλια παρέχουν ικανοποιητική προστασία έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών σε ότι αφορά στη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι διαχειριστής της συμφοράς – Αδυνατεί να διαχειριστεί τις κρίσεις