Ότι η κυβέρνηση βλέπει το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφει η χώρα μας με τον αδιανόητα υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία, ως επικοινωνιακό και πολιτικό «αγκάθι», που της «χαλάει» την εικόνα, είναι εμφανές εδώ και καιρό. Το ομολόγησε άτσαλα, κυνικά και χυδαία ο βουλευτής της Στράτος Σιμόπουλος, όταν έλεγε προ ημερών ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ένας «λεκές», στον οποίο δεν πρέπει να δίνουμε… σημασία και πως η αντιπολίτευση κάνει την τρίχα τριχιά σε αυτό το θέμα!
Ήταν επίσης γνωστό ότι ο ΕΟΔΥ και κάποιοι επιστήμονες με ευήκοα ώτα στις πολιτικές ανησυχίες της κυβέρνησης, συζητούσαν την αλλαγή του τρόπο προσδιορισμού των θανάτων από κορωνοϊό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες στην Ευρώπη, ακολουθεί πολύ αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα (όπως έλεγαν) να είναι «φουσκωμένος» ο αριθμός των θανάτων και όχι πραγματικός.
Η προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος ορισμού του θανάτου από τον κορωνοϊό δεν ευδοκίμησε, καθώς η αντίδραση των πιο εχεφρόνων απέτρεψε τις μεθοδεύσεις, καθώς, εκτός των άλλων θα παραβίαζε και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών, όπως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού υγειονομικής επιτήρησης (ECDC).
Όμως ήρθε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιβεβαιώσει την κυβερνητική ενόχληση και την άβολη θέση που αισθάνεται με το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφει η χώρα πώς αυτό εκθέτει και την ίδια την κυβέρνηση για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός (κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου), είπε μεν ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος ορισμού του θανάτου από κορωνοϊό (αντιλαμβανόμενος τελικά τι θα σήμαινε το αντίθετο), αλλά σημείωσε εντελώς απαράδεκτα είναι άλλο «θάνατος ασθενούς με covid» κι άλλο «θάνατος από covid».
Για να στοιχειοθετήσει την προσπάθεια υποβάθμισης της τραγικής επίδοσης που έχει η Ελλάδα στις απώλειες ζωών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι άλλες χώρες δεν μετρούν όπως εμείς τους θανάτους και ζήτησε ανερυθρίαστα και με απαράδεκτο ύφος να μην γίνεται σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφονται διεθνώς.
Και σύμφωνα με τα οποία βέβαια η Ελλάδα είναι στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, ενώ με βάση τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας και παρότι δεν καταγράψαμε σημαντικό αριθμό θανάτων στο πρώτο κύμα, βρίσκεται στην τρίτη θέση στη δυτική Ευρώπη, πίσω μόνο από το Βέλγιο και την Ιταλία, αλλά προσπερνώντας δυστυχώς χώρες με πολλές απώλειες στην αρχή της κρίσης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία και άλλες!
Πάντως για πρώτη φορά απέφυγε να πανηγυρίσει το… «τέλος της πανδημίας», όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, παραδεχόμενος ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» και ισχυριζόμενος απλώς ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».