Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία με τη Λευκορωσία έχουν ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία και ο ευρωπαϊκός Τύπος, ειδικά ο συντηρητικός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι γεμάτος από δυσάρεστες διαπιστώσεις και προβλέψεις για το τι μέλλει να ακολουθήσει.
Καταθλιπτική διάθεση
Ο αρχισυντάκτης του Maaleht (Εσθονία), ανησυχεί για τις εντάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Εσθονών: «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αναμονή. … Η αναμονή είναι δύσκολη και συχνά το άτομο που περιμένετε καταχράται την κατάσταση. Η αναμονή κάνει τον σερβιτόρο νευρικό και αδύναμο. Το ίδιο και με τον πιθανό πόλεμο στην Ουκρανία. Ομως δεν περιμένουν μόνο οι Ουκρανοί, αλλά ολόκληρος ο κόσμος, μαζί και εμείς. Και στην Εσθονία νιώθεις την ένταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι όπως η Ρωσία είναι απρόβλεπτη απέναντι στην Ουκρανία, μπορεί να είναι απρόβλεπτη και απέναντί μας. Και μετά σκέφτεστε, αν συμβεί το χειρότερο και στην Εσθονία, μπορούμε να βασιστούμε στους άλλους; Ανοίγει πραγματικά η ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή θα είναι απλά ωραία λόγια;»
Η ηθική διάσταση
Δεν πρόκειται μόνο για συμφέροντα, τονίζει το Σατόρι (Λετονία): «Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κυριαρχία δεν είναι απλώς λόγια – είναι παγκόσμιες αξίες. Το να τα αποκαλούμε «δικά τους συμφέροντα» είναι ανήθικο. Αν και η Ουκρανία απέχει ακόμη πολύ από το να έχει μια πλήρη δημοκρατία, η πορεία της είναι ξεκάθαρη και η Ουκρανία πληρώνει πολύ υψηλότερο τίμημα για αυτήν από εκείνο που άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έπρεπε να πληρώσουν για την ελευθερία τους. Το να αφήσουμε τους Ουκρανούς στη μοίρα τους και να συμμορφωθούμε με τα αιτήματα της Ρωσίας θα σήμαινε όχι μόνο να βάλουμε ένα καρφί στο φέρετρο των αξιών μας, αλλά και να δώσουμε στη Ρωσία έναν μηχανισμό για να υποστηρίξει τα μελλοντικά γεωπολιτικά της συμφέροντα».
Η ιδέα της ουδετερότητας είναι ένα αστείο
Οι άνθρωποι στην Ουκρανία ξέρουν τι να σκεφτούν για τις προσφορές της Μόσχας, υπενθυμίζει η Kronen Zeitung (Αυστρία): «Όταν το Κρεμλίνο θέλει να κοροϊδέψει το κοινό στη Δύση, φέρνει στο φως μια συμφωνία για την ουκρανική ουδετερότητα. Ωστόσο, οι Ουκρανοί είχαν τη χειρότερη εμπειρία με την ουδετερότητα: η Ουκρανία ήταν ουδέτερη το 2014 όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία. … Τι θέλει η Ουκρανία; Δεν θέλει να επιβληθεί ουδετερότητα, θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει εκπληρώσει αυτήν – τη θεωρητική υπόσχεση – γιατί το ΝΑΤΟ δέχεται μέλη μόνο εάν δεν έχουν προβλήματα στα σύνορα. Ποιος προκαλεί όμως αυτά τα προβλήματα της Ουκρανίας; Σωστά! Ο Πούτιν».
Είναι πραγματικά θέμα ελευθερίας τώρα
Ο εκδότης του Eesti Ekspress (Εσθονία), καλεί σε κοινές διαμαρτυρίες των Ανατολικοευρωπαίων κατά της Ρωσίας: «Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σκληρές, ναι. Η πανδημ,ία είναι βαριά, αλλά ελπίζουμε ότι θα περάσει. Πρώτα απ’ όλα, ας κάνουμε μια πραγματική πορεία ελευθερίας, αγαπητοί «εθνικοσυντηρητικοί», αγαπητοί ομοφυλόφιλοι και λεσβίες, Εσθονοί και Ρώσοι, ελεύθεροι άνθρωποι! Εκτός από τις διαμαρτυρίες μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να εφεύρουν μια κοινή μέθοδο για να δηλώσουν την επιθυμία τους για ελευθερία. Ως πότε θα συνομιλεί η Ρωσία με τις μεγάλες δυνάμεις πάνω από τα κεφάλια μας; Χρειαζόμαστε μια δράση στο δρόμο ή στο διαδίκτυο. Μέσω κοινοβουλίων ή απευθείας. Η βούληση των γειτονικών λαών, την οποία ο Πούτιν δεν αναφέρει στο τελεσίγραφό του, πρέπει να εκφραστεί με υπερηφάνεια».
Αναπροσανατολισμός ανάξιος της Ε.Ε
Πραγματικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκή θέση για την κρίση στην Ουκρανία, και αν υπάρχει, είναι παρακλάδι των ΗΠΑ, επικρίνει το Club Z (Βουλγαρία): «Υπάρχει μια γερμανική και μια γαλλική θέση. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για τις θέσεις των άλλων 25 κρατών μελών. Ακόμα κι αν δημοσιοποιούνταν, θα ήταν απλώς ζεστός αέρας. … Η ΕΕ, η οποία είναι δημογραφικά και οικονομικά μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ και σε σύγκριση με την οποία η Ρωσία είναι οικονομικός νάνος, δεν ελέγχει τη μοίρα της. Τα ζητήματα της ασφάλειάς μας διευθετούνται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν η Ευρώπη έχει πραγματικά τη φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιος παίκτης».
Η τακτική του «τζούντοκα»
Η Ria Nowosti (Ρωσία) ισχυρίζεται ότι έχει αναγνωρίσει την τακτική του Πούτιν: «Είναι το αγαπημένο του τζούντο: ο Πούτιν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα δικά του όπλα εναντίον της Δύσης και να στρέψει την ενέργεια και τη δύναμη των Ατλαντιστών εναντίον τους. Η Δύση ήρθε με τον «τρομερό δικτάτορα και επιτιθέμενο Πούτιν» – και ο πραγματικός Πούτιν παίζει τώρα μαζί τους. … Χρειάζεται διχόνοια στη Δύση και αυτό που έχει ήδη ακουστεί από τους Ατλαντιστές: δεν θα πολεμήσουμε τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας. … Ήταν σαφές, αλλά έπρεπε να εκδηλωθεί δημόσια. Αυτή είναι μια σημαντική γραμμή στην οποία κινείται η στρατηγική ανάκτησης της Ουκρανίας: ειρηνικά, αλλά και εκμεταλλευόμενοι όλους τους δυτικούς μύθους και φόβους».
Ρίσκο ο πόλεμος, η ειρήνη επίσης
Το τίμημα ενός πραγματικού πολέμου θα ήταν πολύ υψηλό για τη Ρωσία, πιστεύει η Milliyet (Τουρκία): «Η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να πληγεί από καταστροφικές και άνευ προηγουμένου σκληρές κυρώσεις. Το ρωσικό έθνος θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο από τον κόσμο. Σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός θα είχε σοβαρές απώλειες. Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία δεν θα τεθεί σε λειτουργία, με αποτέλεσμα η Ρωσία να υποστεί τεράστιες απώλειες εσόδων. Οι προσωπικές κυρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις τύχες των Ρώσων μεγιστάνων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Πούτιν. … Από την άλλη – έχει νόημα σε αυτό το σημείο να αποσύρει τα στρατεύματά του και να αποδεχθεί μια διπλωματική ήττα χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα;»
Διαβάστε ακόμα
Βρετανορωσικός διάλογος κωφαλάλων στη Μόσχα για την κατάσταση στην Ουκρανία
Ουκρανία: Μόνο η Ντόρα και η «Εστία» πήραν είδηση;
Είναι πάρα πολλά τα λεφτά της ενέργειας – Ποιος νοιάζεται για την Ουκρανία;