Έτσι όπως αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σπήλιο Λιβανό, για τα όσα είπε ο πρώην υπουργός του σχετικά με τα όσα πελατειακά και ψηφοθηρικά έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή στις εκλογές του 2007, είναι σαν να θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι η «δική του ΝΔ» είναι εντελώς διαφορετική από την τότε ΝΔ.
Είναι όμως έτσι; Πρόκειται δηλαδή για εντελώς διαφορετικά κόμματα, διαφορετικές παρατάξεις με απολύτως άλλες αντιλήψεις και συμπεριφορές. ‘Η απλώς το Μαξίμου δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατακραυγή από την δημοσιοποίηση αυτής της κυνικής ομολογίας ότι η ΝΔ είναι συνυφασμένη με την παροχολογία, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για ψηφοθηρικούς λόγους και, τελικά, με τον λαϊκισμό;
Κατ’ αρχάς, ο Σπήλιος Λιβανός δεν ήταν σε εκείνη την κυβέρνηση, ούτε καν βουλευτής την περίοδο 2004- 2007. Υπήρξε απολύτως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί πολυετή φιλία.
Ο κ. Λιβανός επικρότησε τα όσα έλεγε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος ήταν το 2007 υφυπουργός Οικονομικών και άρα κάτι ήξερε παραπάνω για τα όσα έκανε τότε η κυβέρνηση Καραμαναλή. Όμως ο κ. Δούκας δεν εξελέγη τυχαία δήμαρχος το 2019. Υπήρξε επιλογή της ΝΔ, με τη σημαία της οποίας κέρδισε το δήμο Σπάρτης. Τη σημαία της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Αλλά υπάρχει κι ένα ακόμα συντριπτικό στοιχείο, που φανερώνει ότι η σημερινή ΝΔ είναι απλώς συνέχεια της ΝΔ του 2007. Παρότι έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε και κόντρα στις τάσεις της ανανέωσης, 36 σημερινοί βουλευτές του κόμματος , ήταν και τότε μέλη της γαλάζιας ΚΟ!
Από αυτούς τους 34, οι 10 είναι τώρα μέλη της κυβέρνησης, ενώ τότε ως απλοί βουλευτές, δεν είχαν εκδηλώσει καμία διαφωνία ή κάποια ευαισθησία για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, όπως ομολόγησε ο κ. Δούκας, για να κερδηθούν οι εκλογές. Με άλλα λόγια προτίμησαν τη σιωπή, αποδεχόμενοι την λογική του πλιάτσικου και της ψηφοθηρίας, έστω κι αν τώρα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους – μεταξύ αυτών των τότε «σιωπηλών» και τώρα διαπρύσιων κηρύκων της διαφάνειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέραν του κ. Μητσοτάκη, από τους βουλευτές προ των εκλογών του 2007, είναι στην σημερινή κυβέρνηση οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ζέττα Μακρή, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Σοφία Βούλτεψη, Σταύρος Καλαφάτης. Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ήταν τότε απλός βουλευτής.
Την… αντίθετη διαδρομή, υπουργοί τότε, σήμερα απλοί βουλευτές, έκαναν πέντε στελέχη, πέραν βεβαίως του πρωθυπουργού εκείνης της περιόδου Κώστα Καραμανλή: Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν την πρώτη διετία υπουργός, αλλά δεν κατάφερε να μείνει στην κυβέρνηση έως τις εκλογές.
Βουλευτές και στις δύο κοινοβουλευτικές είναι οι: Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλογιάννης, Κώστας Γκιουλέκας, Αλέξανδρος Δερμντζόγλου, Σταύρος Κελέτσης, Αθανάσιος Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Βλάχος, Γιάννης Τραγάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Μπούγας, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου.
Διαβάστε επίσης:
«Χτύπημα» και προς τους Καραμανλικούς η διαγραφή Δούκα από το Μαξίμου
Τα απρόβλεπτα γεγονότα τρομάζουν την κυβέρνηση, που στέλνει αντιφατικά μηνύματα περί εκλογών