Αν και οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό δεύτερο γύρο, παραμένει ο φόβος των επιπτώσεων που θα επιφέρει μια ακυβερνησία στη Γαλλία όχι μόνο για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη άλλωστε από την επομένη της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, τα δημοσιεύματα για την γαλλική οικονομία (χρέος και ελλείμματα), τα οποία είχαν ξεκινήσει πριν τις ευρωεκλογές έχουν ενταθεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το «δημοκρατικό μέτωπο», δηλαδή την απόφαση των κομμάτων της Αριστεράς και του κόμματος του Μακρόν να αποσύρουν τους υποψηφίους τους σε περισσότερες από 200 εκλογικές περιφέρειες όπου δεν είχαν πιθανότητες εκλογής, να λειτουργεί ανασχετικά σε μια νέα επέλαση του Εθνικού Συναγερμού. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί και από το αποτέλεσμα της κάλπης η αλληλοστήριξη υποψηφίων που αναμετρώνται με τους υποψήφιους του κόμματος της Λεπέν.
Πρόκειται πάντως για τις πιο πολωμένες εκλογές στην ιστορία της μεταπολεμικής Γαλλίας, καθώς για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ακροδεξιά βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Το κλίμα αυτό εκφράστηκε προεκλογικά, ενώ στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον σημερινό δεύτερο σημειώθηκαν και επιθέσεις εναντίον υποψηφίων και ακτιβιστών που οδήγησαν στη λήψη δρακόντειων αστυνομικών μέτρων για απόψε.
Η τελευταία εβδομάδα σημαδεύτηκε ωστόσο και από άλλα δύο γεγονότα: την εξαφάνιση του Μακρόν και την ένταση των δημοσιευμάτων σχετικά με το μέλλον της γαλλικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο λαλίστατος Μακρόν δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από την περασμένη Κυριακή, ακούγοντας προφανώς φωνές στο κόμμα του που ανέφεραν, ανωνύμως βέβαια, ότι όσο λιγότερο μιλάει τόσο μεγαλύτερη είναι η τύχη των υποψηφίων του. Το επιτελείο του τού είχε συστήσει άλλωστε και πριν από τον πρώτο γύρο να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, λόγω της χαμηλής δημοφιλίας του, αλλά ο γάλλος πρόεδρος δεν τους άκουσε.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση για την γαλλική οικονομία και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δημοσιεύματα, ακόμη και σήμερα, θέλουν την ΕΚΤ να εξετάζει όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας στο πως θα αντιδράσει στο αποτέλεσμα της κάλπης η γαλλική και η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από αύριο Δευτέρα.
Παρά το «αισιόδοξο» μήνυμα των δημοσκοπήσεων ότι το «χειρότερο» σενάριο, δηλαδή μια πλήρης επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού αποφεύγεται, οι φόβοι για την αβεβαιότητα που θα μπορούσε προκαλέσει μια κατάσταση ακυβερνησίας (καμία παράταξη δεν διαφαίνεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία) παραμένει. Ειδικά, όταν πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η οποία όμως τρέχει με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί εφέτος στο 5-5,% του ΑΕΠ και ένα δημόσιο χρέος που έχει ξεπεράσει το 112% του ΑΕΠ.
Στην ΕΚΤ δηλώνουν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για μια άμεση παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, όπως το γνωστό, ήδη από την περίοδο της πανδημίας, Transmission Protection Instrument (TPI). Σε κάθε περίπτωση άλλωστε το θέμα της αγοράς ομολόγων θεωρείται βέβαιο ότι θα εξεταστεί και στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου. Εξίσου βέβαιο θεωρείται όμως και το ότι η Γαλλία θα δεχθεί, την επομένη των εκλογών και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, πιέσεις για συγκράτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υψηλού χρέους της.