Ομολογία αποτυχίας συνιστά η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα. Το πρωί της Τετάρτης έχασε τη μάχη για τη ζωή ασθενής διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αθήνα είναι μόλις 17 αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Κατάσταση πολέμου στα νοσοκομεία με την κυβέρνηση να φέρει την ευθύνη καθώς αρνείται να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και τους γιατρούς να εκπέμπουν κραυγές αγωνίας το Μαξίμου συνεχίζει στη λογική των μπαλωμάτων, με ανακατατάξεις κλινών και προσωπικού εκ των ενόντων. Όσον αφορά τη προσέλκυση ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών κινείται χωρίς την απαιτούμενη αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.
Στο μεταξύ η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, σοκάρουν.
«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε (OPEN). «Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Δημιουργήθηκε ένα τμήμα που δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα (…)» ανέφερε ομολογώντας την πλήρη αποτυχία να θωρακιστεί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πέθανε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ
Μόνο στο Λαϊκό όπου η εφημερία ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί υπήρχαν 25-30 ασθενείς σε ράντζα στις κλινικές. Υπάρχουν επίσης 40 άτομα στην κλινική covid-19, εκ των οποίων 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια. Και την ίδια ώρα, πέντε κρεβάτια σε ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA αποκαλύπτοντας το μέγεθος της τραγωδίας.
Την ίδια ώρα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, να σφίξουν τα μέτρα και να μπει φρένο στον συνωστισμό.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων» είπε (mega) η κ. Λινού. Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.
Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης έχασε τη μάχη για τη ζωή ασθενής διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Για τη δραματική κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε (OPEN) μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Είπε ότι «σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό και τον Μάρτιο – Απρίλιο λειτουργούσαν 973».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έβλεπα τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας και τρόμαξα. Δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αθήνα είναι μόλις 17. Το αποτέλεσμα είναι σε όλες τις περιοχές αυτές να υπάρχουν δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια».
Όπως τόνισε ο κ. Γιαννάκος, «η θνητότητα εκτός ΜΕΘ έχει υπερβεί το 70%. Δηλ. 7 στους 10 ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ να δώσουν καλύτερη μάχη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χθες στο Θριάσιο, υπήρξαν έξι περιστατικά non-covid, μεταξύ αυτών και ένας 17χρονος από τροχαίο που έψαχναν ΜΕΘ».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ακόμη ότι «οι 7.000 υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή δεν αναπληρώθηκαν. Το καλοκαίρι το υπουργείο μας έλεγε ότι έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντικατάστασή τους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει».