Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη παύσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση και άλλων ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό AlQahera News, το οποίο επικαλείται «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», χθες Κυριακή επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, παρότι το Ισραήλ δεν προσήλθε σε αυτές, ζητώντας από τη Χαμάς έναν πλήρη κατάλογο των ομήρων που παραμένουν εν ζωή. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι 130 όμηροι κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς, από τους οποίους οι 31 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων στη διάρκεια της πρώτης παύσης πυρός στα τέλη Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της, η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο, η οποία αναμενόταν να απαντήσει «επισήμως» επί της πρότασης που καταρτίστηκε από τις διαμεσολαβητές, στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου. Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από 40 όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ. Σκοπός είναι να κηρυχθεί ανακωχή πριν από το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.
Στέλεχος της Χαμάς, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε «24 έως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα» της παλαιστινιακής οργάνωσης. Αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 έως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 που φτάνουν αυτή τη στιγμή. Γενικότερα η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.
«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, αλλά ας γίνει σαφές σε όλους ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω, όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς» επανέλαβε από την πλευρά του ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια ομιλία του στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Κυριακής.
Πιέσεις από ΗΠΑ
Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε έντονα, χθες Κυριακή, να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει, ακατάπαυστα, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, που απειλείται από μαζικό λιμό. «Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες. Αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς σημείωσε η Κάμαλα Χάρις, η οποία παρεμπιπτόντως είναι η πρώτη αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.
Παραλλήλως, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να λάβει μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».
Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε μέσω X (πρώην Twitter) την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα». Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ μετείχαν τις προηγούμενες ημέρες, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Σήμερα, στην Ουάσιγκτον, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου σήμερα, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου θα έχει επίσης συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.