Κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά το μακελειό την ώρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, ζητά η διεθνής κοινότητα, η οποία αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναγνώρισε ότι υπήρξαν πυρά, υποστήριξε ωστόσο ότι αυτά ήταν «περιορισμένα» και έγιναν από στρατιώτες που «απειλούνταν» από το πλήθος. Υποστήριξε επίσης ότι, στην πλειονότητά τους, οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και επιμένουν να καλούν στο κλείσιμο μιας συμφωνίας για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός». Έρευνα για το μακελειό και κήρυξη ανθρωπιστικής παύσης πυρός ζήτησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ομάδα του διεθνούς οργανισμού, η οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή τραυματίες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες». Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τους 700 τραυματίες, που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200, καταρρίπτει στους ισχυρισμούς του Ισραήλ για «περιορισμένα» πυρά.
Η τραγωδία της Πέμπτης στην πόλη της Γάζας κατάφερε πλήγμα στις προσπάθειες των μεσολαβητών, οι οποίοι, ωστόσο, εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμφωνία των πλευρών πριν αρχίσει το ραμαζάνι. Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και καιρό να εξασφαλίσουν ανακωχή έξι εβδομάδων, απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, καθώς και την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Όμως δεν έχει καταγραφεί απτή πρόοδος μέχρι τώρα, και το μακελειό της περασμένης Πέμπτης επιβαρύνει το κλίμα και επιβραδύνει τις όποιες διαπραγματεύσεις.
Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός με παράλληλη απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και θα δημιουργήσει στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας των κατοίκων.
Το Ισραήλ διαμηνύει, από την πλευρά του, ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς. Παραλλήλως, εξαιρεί από οποιαδήποτε συμφωνία την σιιτική οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου, καθιστώντας εμφανή την πρόθεσή του για συνέχιση των βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο. Διαμηνύει επίσης ότι ο επόμενος στόχος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα θα είναι η Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί τρόμο για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την έντονη αντίδραση της, ωστόσο, ο Νετανιάχου επιμένει ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση. Προσθέτει μάλιστα ότι ακόμη και ενδεχόμενη ανακωχή δεν θα «καθυστερήσει» την επιχείρηση στην πόλη, την οποία θεωρεί τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.