Τον τερματισμό κάθε οικονομικής και υλικής συνδρομής στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό προτείνει με επιστολή που απέστειλε στην ολλανδική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας, η Συμβουλευτική Επιτροπή Μεταναστευτικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει η χώρα να καταστεί νομικά συνυπεύθυνη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.
Η επιστολή της ολλανδικής Επιτροπής υπό τον τίτλο «Τα σύνορα της Ε.Ε. είναι και δικά μας σύνορα: επιστολή για τη διαμόρφωση πολιτικής σχετικά με την ευθύνη και τη δικαιοδοσία της Ολλανδίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, μέρος εκστρατείας για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας διοργανώθηκε την Πέμπτη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.
Η ολλανδική Επιτροπή, πέραν της Ελλάδας, κατονομάζει επίσης, την Ουγγαρία και την Κροατία για ενέργειες «απαράδεκτες και αντίθετες στα διεθνή πρότυπα και στις ευρωπαϊκές αξίες», επισημαίνοντας ότι «έχουμε σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ στα σύνορα της Ε.Ε.».
Στην επιστολή, καταγράφεται ακόμη, η διαρκής υποχώρηση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς τα κράτη-μέλη εφευρίσκουν νέες μεθόδους για να παρακάμψουν το γράμμα του διεθνούς δικαίου. Αναφέρει το παράδειγμα απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγόρευσε τις μαζικές απελάσεις από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ολλανδικής Επιτροπής, είναι θολό ποια πλευρά έχει τη νομική ευθύνη για τις παραβιάσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπου διαφορετικά κράτη-μέλη συμμετέχουν στις συνοριακές αποστολές της Frontex με δικούς τους αξιωματούχους. Είναι επίσης ασαφή τα ζητήματα νομικής ευθύνης στις περιπτώσεις συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, για το προσφυγικό.
Ωστόσο, η ολλανδική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η νομική ασάφεια δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει με βεβαιότητα τις ευθύνες της η Ολλανδία. Αναφέρει το παράδειγμα της καταδίκης της Ολλανδίας από ολλανδικό αστικό δικαστήριο για τον θάνατο 300 ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από βάση κυανόκρανων του ΟΗΕ υπό ολλανδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Η απόφαση βγήκε ύστερα από μακρά δικαστική διαμάχη που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια.
Πηγή: efsyn.gr
Η πρόταση Τσίπρα στους Ευρωσοσιαλιστές για μια «άλλη Ευρώπη»
Αυξημένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία