Υπομονή συνέστησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Καζάκς, αναφορικά με τις επερχόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προειδοποιώντας ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα οδηγούσε και πάλι τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», αποκλείοντας τυχόν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία της μείωσης, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος στο Bloomberg Television.
«Αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο από το να περιμένεις λίγο», είπε. «Έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ότι εάν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να χαλαρώνει πολύ νωρίς την πολιτική της, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο».
Επιτόκια στο 4%
Οι δηλώσεις έρχονται λιγότερο από μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Με την Πρόεδρο Christine Lagarde να δείχνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η μείωση θα έρθει τον Απρίλιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όμως φαίνεται να συγκλίνουν σε μια κίνηση τον Ιούνιο.
Παρά την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού πέρυσι, οι αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις των τιμών.
Οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας παραμένουν στο προσκήνιο καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή, προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Bostjan Vasle.
«Όλα αυτά αντανακλώνται εν μέρει στην αύξηση των μισθών, η οποία επί του παρόντος είναι σημαντικά πάνω από το επίπεδο που θα ήταν σύμφωνο με τον πληθωρισμό του 2%», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTVSLO.
Πιθανή μια ύφεση
Την ίδια στιγμή, η οικονομία δυσκολεύεται και ενδέχεται να διολισθήσει σε ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Μια εκτίμηση για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 αναμένεται την Τρίτη από τη Eurostat, με τον Καζάκς να αναγνωρίζει ότι μια ύφεση είναι μια πιθανότητα.
Αναφορικά με τα επιτόκια, είπε ότι το σημείο εκκίνησης για κάθε κύκλο χαλάρωσης θα διαμορφώσει το εύρος με το οποίο μειώνεται το κόστος δανεισμού.
“Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσουμε στο 2% – θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα μικρότερα βήματα ή θα μπορούσαμε κάπως αργότερα μεγαλύτερα βήματα – όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα”, είπε ο Καζάκς.