Η Τεχεράνη αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 84 νεκρούς, τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, στην πόλη Κερμάν κοντά στον τάφο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί.
Η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, Τζαφάρ Μιαντφάρ, ο οποίος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι υπάρχουν 248 τραυματίες και ότι 195 από αυτούς «εξακολουθούν να νοσηλεύονται».
Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 95 νεκρούς και 181 τραυματίες. Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων.Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».
Η διπλή έκρηξη σημειώθηκε στην Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο στο μνημόσυνο αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.
Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη και μία ημέρα μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή στον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.
Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Ιρανό πρόεδρο, για την “τρομοκρατική επίθεση”, όπως την χαρακτήρισε, απέστειλε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση. Ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε, άλλωστε, πριν τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε στο X, ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση, με τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ να δηλώνει: «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ».
Παραλλήλως, αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η επίθεση «μοιάζει με τρομοκρατική, όπως εκείνες που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν». Το Τελ Αβίβ, ορκισμένος εχθρός της Τεχεράνης, δεν έχει σχολιάσει την επίθεση. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε απλώς ότι το Ισραήλ είναι επικεντρωμένο στις μάχες με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με το Irna, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε 700 μέτρα από τον τάφο του στρατηγού Σολεϊμανί και η δεύτερη ένα χιλιόμετρο πιο μακριά. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το συγκεντρωμένο πλήθος να διαλύεται και να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ δυνάμεις ασφαλείας αποκλείουν την περιοχή. Σε άλλα βίντεο φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «βόμβες κρυμμένες σε δύο σακίδια» και ότι «οι δράστες προφανώς τις πυροδότησαν από μακριά».
Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως «ημέρα εθνικού πένθους», καθώς η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη στο Ιράν από το 1978, όταν, σύμφωνα με το αρχείο του Γαλλικού Πρακτορείου, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από εγκληματική ενέργεια σε κινηματογράφο της πόλης Αμπαντάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 377 ανθρώπους.