Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλαχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε σήμερα σε ισραηλινή επίθεση, στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό κίνημα. Στην ίδια επίθεση, που είναι η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα εναντίον στόχου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, σκοτώθηκαν και δύο αξιωματούχοι ασφάλειας.
Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι, ενώ προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου κλιμακώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο περιορίζονταν στη μεθόριο. Η σημερινή επίθεση, όμως, έγινε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και μάλιστα εν μέσω διεθνών φόβων για ανάφλεξη και επέκταση της σύρραξης.
Αυτοί προφανώς είναι και οι λόγοι της οργισμένης αντίδρασης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος κατήγγειλε την ισραηλινή επίθεση, αποκαλώντας την «έγκλημα». «Αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Μικάτι.
Άμεση ήταν η αντίδραση και της Τεχεράνης, η οποία εκτίμησε ότι ο θάνατος του Σάλαχ αλ Αρούρι θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί. Ο ίδιος καταδίκασε και την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς», όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ.
Τον θάνατο του Σάλαχ αλ Αρούρι επιβεβαίωσε και η Χαμάς με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της οργάνωσης, το Al-Aqsa TV. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο Σάλαχ αλ Αρούρι γεννήθηκε το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης και από το 2010 ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ενώ από το 2017 έγινε δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, μετά τον Ισμαήλ Χανίγια. Παραλλήλως, ήταν ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και, για την ιδιότητά του αυτή, είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.
Ο Σάλαχ αλ Αρούρι πέρασε συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε έως το 2013 για να καταφύγει στη συνέχεια στην Τουρκία, πριν εγκατασταθεί, τα τελευταία χρόνια, στον Λίβανο.