Παλαιστίνοι που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις συνθήκες κράτησής τους και τις ισραηλινές ανακριτικές μεθόδους. Οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο ακόμη και για εκτελέσεις κρατουμένων, ενώ ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει τις κατηγορίες.
Κάτοικος της Γάζας, που ανέφερε μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της κράτησής του. Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία είπε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια και τα μάτια στον ίδιο και σε δεκάδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα. Υποστηρίζει επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.
Ο Μπραχίμ και η Χιντ
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι κρατά προσωρινά και ανακρίνει όσους θεωρεί ύποπτους για εμπλοκή σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις και όσοι αποδεικνύεται ότι δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, αφήνονται ελεύθεροι. Παραλλήλως, απορρίπτει τις κατηγορίες περί κακοποίησης, υποστηρίζοντας ότι «οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «συχνά είναι απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους, ώστε να ερευνηθούν και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν, μέσα σε αυτά, γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα».
Ο Μπραχίμ είπε επίσης ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που τον ανέκριναν στα αραβικά του υπέβαλαν δεκάδες ερωτήσεις για τη Χαμάς, τους ηγέτες της, τις δραστηριότητές της και τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. πρόσθεσε μάλιστα ότι υποβλήθηκε «σε διάφορα είδη σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων στο δωμάτιο της ανάκρισης», ότι κάποιες φορές τον κατηγόρησαν πως έλεγε ψέματα και ότι συχνά τον χτυπούσαν. Ανέφερε τέλος ότι κατά τη μεταφορά του πίσω στη Γάζα στρατιώτες τον χτυπούσαν και τον απείλησαν ότι σύντομα θα τον σκοτώσουν. Οι καταγγελίες του πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησής κατήγγειλε και η 39χρονη Χιντ από την πόλη της Γάζας, αναφέροντας ότι άνδρες και γυναίκες του ισραηλινού στρατού την χτυπούσαν παντού. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο, η Χιντ είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις την ανέκριναν για τους γείτονές της, ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι ενεργή πολιτικά. Πρόσθεσε επίσης ότι την «ταπείνωσαν σκοπίμως, όπως και τους άλλους κρατούμενους», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη φαγητού, νερού και τουαλέτας. Το dpa δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε αυτές τις καταγγελίες.
Εικόνες που έδειχναν Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Λωρίδα της Γάζας να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους προκάλεσαν, και πριν μερικές εβδομάδες, ανησυχίες για τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ κατά τη σύλληψη υπόπτων. Παραλλήλως προκάλεσαν ερωτήματα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.
Διεθνή έρευνα ζητά η Χαμάς
Η Χαμάς ζήτησε χθες Σάββατο να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι κατέγραψε τουλάχιστον 137 τέτοιες περιπτώσεις από το ξέσπασμα του πολέμου. Η Χαμάς κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «άνοιξε μεγάλο λάκκο στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας και έβαλε μέσα δεκάδες πολίτες που αιχμαλώτισε, πριν τους εκτελέσει τουφεκίζοντάς τους και παραχώσει τον λάκκο με μπουλντόζες». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε έγινε αυτό.
Η Παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να δημιουργηθούν «διεθνείς ομάδες για ερευνήσουν τα εγκλήματα της κατοχής και τις εκτελέσεις της με συνοπτικές διαδικασίες». Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν πάντως σε θέση να επαληθεύσει τις καταγγελίες με ανεξάρτητο τρόπο, ενώ σε επικοινωνία του με τον ισραηλινό στρατό, ο εκπρόσωπος του Τσαχάλ ανέφερε πως «δεν είναι ενήμερος» για το συμβάν. Ο ίδιος ανέφερε ότι «με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, θα μπορούσαμε να το δούμε πιο καθαρά», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η Χαμάς «δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αλήθεια ή στην ακρίβεια».
Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ Κίντρα, δήλωσε ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι «εκτελέστηκαν» αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην Τζαμπάλια (Τζαμπαλίγια), στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Τι απαντά το Ισραήλ
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για το θέμα, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε συγκεκριμένα. Αντιθέτως διαβεβαίωσε ότι τα πλήγματά του «εναντίον στρατιωτικών στόχων» συμμορφώνονται προς «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και γίνονται αφού αξιολογηθεί ότι «οι ζημιές από ατύχημα σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται από την επίθεση».
Η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε, ωστόσο πλάνα που δείχνουν τεράστιες καταστροφές σε διάφορα σημεία της Τζαμπαλίγια, καθώς και ένα πτώμα κάτω από συντρίμια. Το πρακτορείο δεν ήταν, πάντως, σε θέση να επαληθεύσει βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και δείχνουν πτώματα σε αποσύνθεση στους δρόμους της πόλης. Παραλλήλως, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε, ότι στην Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια, εντόπισε, το Σάββατο, «δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα περισσότερα από τα θύματα «εκτελέστηκαν στον δρόμο και μετά τα κατασπάραξαν σκυλιά».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό. Αφορμή στάθηκαν οι «ανησυχητικές πληροφορίες» που έλαβε για τον θάνατο «11 άοπλων Παλαιστίνιων» στην πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε σε αυτήν την περίπτωση ότι η κατηγορία είναι «αβάσιμη και αναληθής».
Εντωμεταξύ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 166 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο και άλλοι 384 τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 20.424 και των τραυματιών στους 54.036.