Πληρώματα ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου απομάκρυναν σήμερα 31 πρόωρα βρέφη από το νοσοκομεία Αλ Σίφα, αφού υπήρξε συντονισμός με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Ζητήματα. Όπως ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος στη σελίδα της στο Facebook, τα βρέφη μεταφέρθηκαν στα νότια της Γάζας «για την προετοιμασία της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ράφα».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία εκδόθηκε μετά την αυτοψία κλιμακίου του στο Αλ Σίφα, χθες Σάββατο. Σε αυτήν, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για «απελπιστική» κατάσταση και χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας και την εκκένωση του νοσοκομείου. Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού ανέφεραν ότι στο Αλ Σίφα παρέμεναν 25 γιατροί και νοσηλευτές και 291 ασθενείς, ανάμεσά τους 32 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Συμπλήρωνε επίσης, ότι η πλειονότητα των ασθενών που παραμένουν στο νοσοκομείο είναι με βαριά κατάγματα, ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, καθώς και ότι οι 29 από αυτούς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Ανέφερε τέλος ότι επεξεργάζεται σχέδια για τη μετακίνησή τους σε άλλο νοσοκομείο.
Νωρίτερα σήμερα πάντως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν «εσκεμμένη επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό τους». Στην ανακοίνωση επισημαίνει μάλιστα, ότι από την επίθεση, που έγινε χθες Σάββατο, υπάρχει ένας νεκρός και ένας τραυματίας. Η αυτοκινητοπομπή προσπαθούσε να απομακρύνει 137 άτομα, μέλη του παλαιστινιακού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τις οικογένειές τους, που ήταν εγκλωβισμένοι για μια εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.
Η κατάσταση στις υποδομές Υγείας στη Γάζα είναι τραγικής, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στις 16 Νοεμβρίου, μόνο εννέα από τα 35 νοσοκομεία του θύλακα λειτουργούσαν μερικώς. Τα υπόλοιπα ανέστειλαν επισήμως τις ιατρικές τους υπηρεσίες, εξαιτίας των επιθέσεων και τις έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού και νερού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, 55 ασθενοφόρα στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κρίσιμες ελλείψεις έχουν αναφερθεί σε φάρμακα και προϊόντα αίματος.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως στρατηγεία των επιθέσεών της εναντίον ισραηλινών στόχων, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται. Οι επιθέσεις πάντως εναντίον νοσοκομείων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνον των Παλαιστινίων και των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, αλλά και πολλών ΜΚΟ, καθώς και δυτικών κυβερνήσεων.