Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το Καζακστάν, λόγω οργισμένων διαδηλώσεων και των πρωτοφανών βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει από την Κυριακή με αφορμή την αύξηση στην τιμή του υγραερίου.
Στη χώρα επικρατεί χάος, ενώ αναφορές να κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και μάχες στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι.
Λίγο νωρίτερα ξεκίνησε μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, και ενώ ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και των άλλων συμμάχων του.
Διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι από τις ταραχές υπάρχουν ήδη νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Η κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί .
Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά.
Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jazzera Airways του Κουβέιτήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από και προς το Αλμάτι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πετρελαϊκός όμιλος Chevron Corp ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να τερματίσει» τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοί του στην κοινοπραξία Tengizhevroil (TCO) με αφορμή τις κυβερνητικές πολιτικές. Η αμερικανική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου στο Καζακστάν, αφού κατέχει το 50% των μετοχών της κοινοπραξίας Tengizchevroil. Ένας εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.
Τοκάγιεφ: Θα απαντήσω με μέγιστη σκληρότητα
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ νωρίτερα προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με τη μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για «μαζικές επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης και για «νεκρούς και τραυματίες» μεταξύ των αστυνομικών. Την νύχτα είχε αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης και όπως δήλωσε ότι τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του βετεράνου πρώην ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις ταραχές στο Αλμάτι. Διευκρίνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την χώρα και ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).
Στη χώρα επίσης υπάρχει επίσης «Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ» όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, εν μέσω των πρωτοφανών ταραχών.
Η στάση της Ρωσίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το Καζακστάν δεν ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του σήμερα, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πεσκόφ.
Η Ρωσία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην πρόκληση αναταραχών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της, και έχει στο παρελθόν κατηγορήσει τη Δύση ότι πυροδοτεί εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το RIA που επικαλείται ανακοίνωσή του, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και ότι υπολογίζει “στην εξομάλυνσή της το συντομότερο δυνατό”.
Διαβάστε επίσης:
Καζακστάν: Χάος μετά την παραίτηση της κυβέρνησης
Κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, συνεχίζεται το ράλι στις τιμές