«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μετά την έκδοση (την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) της ερμηνευτικής εγκυκλίου Τσακλόγλου σχετικά με όσους παίρνουν σύνταξη χηρείας και εθνική σύνταξη ταυτόχρονα. Η εγκύκλιος, η οποία επιφέρει μειώσεις σε μερίδα συνταξιούχων έως και 268 ευρώ, όπως καταγγέλλεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, να παρεμβαίνει υπέρ του υφυπουργού.
Με το ΚΙΝΑΛ να ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου και την υπουργός πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να κάνει λόγο για αιφνιδιαστική μείωση μέσα στις γιορτές, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ απάντησε ότι «ο κ. Τσακλόγλου εφαρμόζει τον νόμο -το σημειώνουν και τα ίδια τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν περικοπές σε όσους παίρνουν μαζί αναπηρική και σύνταξη χηρείας».
Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και χρόνια -«με τον νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση-, η οποία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη», και υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, μία εθνική σύνταξη υπάρχει.
«Αυτό το σύστημα αναπαρήχθη και στην Ελλάδα και αυτό ζητάει ο κ. Τσακλόγλου να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Ας μας το πουν αυτοί οι οποίοι αυτήν την ώρα διαμαρτύρονται», είπε ο κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε για τις ανταποδοτικές συντάξεις, μιλάμε για την εθνική σύνταξη».
«Αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πώς κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εκδόθηκε, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016, «που έλεγε ότι δεν κρινόταν σκόπιμο να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις και την οποία σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας», ο κ. Χατζηδάκης απάντησε:
«Εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό είναι τελείως σαφές και δεν ξέρω, εάν εθιμικώ δικαίω θέλουμε να έχουμε μια ”άλφα” νομοθεσία, αλλά να εφαρμόζουμε μια ”βήτα” […] Και δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που, λόγω διαφόρων ”παραθύρων”, να μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές συντάξεις. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων μας ακούνε αυτήν την ώρα μπορεί να συμφωνεί με τέτοιου είδους λογικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«…όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».
Διαβάστε επίσης:
Ξενογιαννακοπούλου: Περικοπή των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας στα μουλωχτά
ΤΕΚΑ: Ο «κουμπαράς» και τι αλλάζει άμεσα για την επικουρική ασφάλιση των νέων