Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της Βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου κατά τις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους, χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματος, PSOE. Είπε επίσης ότι το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο σε αριθμό ψήφων, θα επιδιώξει πρώτα να εκλέξει, αύριο Πέμπτη, τον πρόεδρο της Βουλής.
Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε ποια κόμματα θα συμμετέχουν στον πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δηλώσει, το προηγούμενο διάστημα, ότι πρόθεσή του είναι να συνεργασθεί με τη συμμαχία Sumar της ισπανικής αριστεράς, στην οποία μετέχει και το Podemos.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ, το οποίο, μαζί με το Sumar, διαθέτει 152 έδρες, θα χρειαστεί τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και του πιο σκληροπυρηνικού Junts, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.
Αν και το ERC έχει δείξει προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, το Junts επιμένει στα αιτήματά του να δοθεί άδεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017. Η πρόταση περιλαμβάνει τον εξόριστο Κάρλες Πουτζντεμόν, την έκδοση του οποίου από το Βέλγιο επιδιώκουν οι ισπανικές αρχές.
Σε μια κίνηση καλής πίστης, οι Σοσιαλιστές πρότειναν για πρόεδρο της Βουλής την Φρανσίνα Αρμενγκόλ, η οποία ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων, από το 2015 έως το 2023, και κυβερνούσε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα, περιλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του ERC. To Junts δεν έχει πει ακόμη, αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αρμενγκόλ στην αυριανή ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, PP, αν και έλαβε περισσότερες έδρες από τους Σοσιαλιστές, δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία και μέχρι στιγμής δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να πείσει το κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, PNV, ακόμη και μετά την προσπάθεια του ακροδεξιού Vox να ανοίξει τον δρόμο σε άλλα κόμματα να υποστηρίξουν το Λαϊκό Κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιμείνει να συμμετέχει σε έναν δεξιό συνασπισμό. Το PNV και το Coalicion Canaria, που διαθέτει μία έδρα, είχαν διαμηνύσει άλλωστε, ότι δεν θα υποστήριζαν μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τη δικτατορία του Φράνκο.