Τελευταία στην ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα στο θέμα της Ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Η χώρα μας καταγράφει χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με το 2022, ωστόσο ανέβηκε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη (από 108 στο 107 στις 180 χώρες) επειδή το Τσαντ τα πήγε χειρότερα!
Οι RSF στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης ανάμεσα στο 2021 και το 2023, υπογραμμίζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αρκετούς δημοσιογράφους, τις πρακτικές των αγωγών SLAPPs που έχουν γίνει καθημερινότητα και το ότι η δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, το 2021, δεν έχει εξιχνιαστεί.
Αναλυτικά οι κατατάξεις της Ελλάδας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν:
Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)
134η στον οικονομικό δείκτη
130η στον κοινωνικό δείκτη
100η στον πολιτικό δείκτη
92η στον νομικό δείκτη
91η στον δείκτη ασφάλειας
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μέχρι τη θέση 55 όπου βρίσκεται η Κύπρος. Συγκεκριμένα, η Γερμανία βρίσκεται στην 21η θέση, η Γαλλία στην 24η, η Βρετανία στην 26η, το Βέλγιο στην 31η και η Βόρεια Μακεδονία στην 38η. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν φέτος τη θέση 45. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στη θέση 72.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης και μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την προκατειλημμένη κάλυψη που είχαν τα μεγάλα μέσα. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ακόμη ότι ελάχιστοι μεγάλοι μιντιακοί όμιλοι συνυπάρχουν δίπλα σε εκατοντάδες μικρά διαδικτυακά ΜΜΕ, κάτι που συμβάλει στην πολυδιάσπαση του μιντιακού τοπίου, καθώς και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ανήκει σε λίγους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και σε άλλα επιχειρηματικά πεδία.
Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος γιαα την μειωμένη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στα δημόσια ΜΜΕ, που παραμένουν ελεγχόμενα από το Μαξίμου, ενώ αρνητικά αξιολογείται και ο ρόλος του ΕΣΡ εξαιτίας των καθυστερημένων και αναποτελεσματικών παρεμβάσεών του. Σημειώνεται δε ότι ούτε η σημερινή, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοήθησαν ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια του ΕΣΡ. Παράλληλα δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στην «αμφιλεγόμενη» Επιτροπή Δεοντολογίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τέλος, οι RSF, καταγράφουν στα αρνητικά στοιχεία της χώρας τις συστηματικές επιθέσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή κάλυψης θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.
Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
Το σκεπτικό της απόφασης που απέκλεισε το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές