Σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ δεν τα πήγε και πολύ καλά στο Σουδάν, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο υπουργό Εξωτερικών Ίαν Μποργκ στην Αθήνα σημείωσε ότι «πρέπει η ΕΕ να προσέξει και τη Μεσόγειο».
«Η Ουκρανία είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό» είπε, πρόσθεσε όμως ότι «η η ΕΕ οφείλει να έχει μια πολιτική 360 μοιρών». Και συμπλήρωσε ότι «η Μεσόγειος είναι εξαιρετικά σημαντική, η βόρεια ακτή της Αφρικής δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να αγνοηθεί. Αν την αγνοήσουμε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς: μετανάστευση, τρομοκρατία. Χρειάζονται και τα νότια σύνορα της Ευρώπης την προσοχή μας».
Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης «ότι η κρίση στο Σουδάν πέρα από την εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει στον πληθυσμό και τους Ευρωπαίους πολίτες, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τη να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός μόνιμου σχήματος ανάπτυξης δυνάμεων της ΕΕ, ιδιαίτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών ΕΕ». Και συμπλήρωσε: «Άσκησα κριτική στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στο Συμβούλιο για την αδυναμία της ΕΕ να οργανώσει κοινή επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών μας από το Σουδάν» .
Τέλος σε ό, τι αφορά τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να απεγκλωβίσει τους δικούς της πολίτες και όποιους άλλους μπορεί. Υπενθύμισε δε ότι την Τετάρτη υποδέχτηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες που ελληνικό αεροσκάφος έφερε στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μαλτέζου ομολόγου του στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι αντανακλά την ισχυρή βούληση αμφότερων πλευρών για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας. Παραλλήλως τον ευχαρίστησε για την παρουσία του την Τετάρτη, στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025 – 26. Τόνισε δε ότι η παρουσία του Μαλτέζου υπουργού έχει μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Μάλτα είναι χώρα σου αποτελεί κατά το διάστημα που διανύουμε (2023 – 24) μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι δυο υπουργοί άλλωστε υπέγραψαν Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να προωθήσουν τις σχέσεις τους σε μεγάλο αριθμό πεδίων, αρχαιολογία, πανεπιστημιακή έρευνα και ψυχαγωγία. Συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα προβλήματα. Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως ζήτησε τη βοήθεια της Μάλτας για την 9η Διάσκεψη «Our Ocean» που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα το 2024, την οποία έχει φιλοξενήσει το 2017 η Μάλτα και τον ευχαρίστησε για τη διάθεσή του να βοηθήσει με τεχνογνωσία.
Με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ομιλία Μητσοτάκη στην Ξάνθη
Έκοψε το κόμμα Μπογδάνου – Εμφιετζόγλου ο Άρειος Πάγος για τυπικούς λόγους
Χωρίς συμφωνία στη Διακομματική – Επιμένει στα δύο debate ο ΣΥΡΙΖΑ