«Ουσιαστική κι εκτεταμένη» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης με τη Ρωσία.
«Είχα ένα μακρύ και ουσιαστικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ» είπε ο Ζελένσκι και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η επικοινωνία θα δώσει ώθηση στις σχέσεις Κιέβου-Πεκίνου. «Πιστεύω ότι αυτή η κλήση, καθώς και ο διορισμός του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, τα κινεζικά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος Σι μετέφερε στον Ζελένσκι πως η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, το ταχύτερο δυνατό. Τον διαβεβαίωσε μάλιστα ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Πεκίνο θα σταλεί ομάδα ειδικών αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό ήδη από τις αρχές Απριλίου, ενώ ο Ζελένσκι έχει ζητήσει πολλές φορές μια συνάντηση με τον Σι. Αυτό είχε συμβεί και αμέσως μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα και την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, τον περασμένο μήνα.
Λεπτομερέστερη πάντως ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το Πεκίνο την ουκρανική κρίση εξέδωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, η οποίας σχολίασε στο Twitter, σχετικά με την επικοινωνία Σι-Ζελένσκι: «Η Κίνα είναι συνεπής και ξεκάθαρη στην ετοιμότητά της να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία. Στην κρίση της Ουκρανίας, η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης. Η βασική της θέση είναι να διευκολύνει τις συνομιλίες για ειρήνη».
Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτήν την κρίση δεν την δημιούργησε η Κίνα, «ούτε είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν», αλλά «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μια υπεύθυνη μεγάλη χώρα και δε θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα έβαζε λάδι στη φωτιά, ακόμη λιγότερο θα εκμεταλλευόταν την κατάσταση προς όφελος της». Παραλλήλως συμπλήρωσε ότι «ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός» και ότι «με την ορθολογική σκέψη τώρα ως εφόδιο, είναι σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης».
Ανέφερε τέλος ότι «υπάρχει ελπίδα ότι όλα τα μέρη θα σκεφτούν σοβαρά την κρίση στην Ουκρανία και θα διερευνήσουν από κοινού τρόπους για να φέρουν διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη μέσω του διαλόγου» και επιβεβαίωσε ότι «η Κίνα θα στείλει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για να έχει εις βάθος επικοινωνία με όλα τα μέρη σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πριν μερικές εβδομάδες, και κυρίως κατά την εκεί επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένας Μπέρμπογκ, το Πεκίνο δέχθηκε ευρωπαϊκές πιέσεις προκειμένου να μεσολαβήσει δραστικά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, μέσω δικών του πιέσεων προς την Μόσχα και το Πούτιν.
Κουτσούμπας: Κριτήριο για την ψήφο στο ΚΚΕ η μη στήριξη ή ανοχή σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση
Η υψηλή τηλεθέαση των συνεντεύξεων Τσίπρα και η άρνηση Μητσοτάκη για τηλεμαχία