Ακόμα πιο τσουχτερό από πέρυσι θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των καταναλωτικών ενώσεων, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τους στατιστικούς δείκτες.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, που σημείωσε ετήσια αύξηση 4,6% τον Μάρτιο, από 6,1% τον Φεβρουάριο, δεν συνεπάγεται ανακούφιση στην τσέπη των νοικοκυριών όσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, το γεύμα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα θα κοστίσει 12,6% περισσότερο από πέρυσι. Το ποσοστό αυτό προστίθεται αθροιστικά στις ανατιμήσεις του 2022, οι οποίες σύμφωνα με το ΙΝΚΑ άγγιξαν το 35%, ενώ έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ τις υπολόγιζε ώς και πάνω από 19%.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» και η διεύρυνσή του με τρία επιπλέον είδη για το Πάσχα (τσουρέκι, σοκολατένια αυγά, αμνοερίφια), δεν στάθηκε ικανό να αναχαιτίσει τον συνολικό πληθωρισμό στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά, που τον Μάρτιο άγγιξε το 14,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά κυμάνθηκε στο 20%-23%.
Επιπλέον παράγοντας ανησυχίας για τους εκδρομείς του Πάσχα είναι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, μετά τη σημαντική άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξαιτίας της ανακοίνωσης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) για μείωση της παραγωγής.
Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες καθησυχάζουν τους οδηγούς ότι το πρόσφατο «τσίμπημα» των τιμών στις αντλίες ήταν αποτέλεσμα μεταχρονολογημένης μετακύλισης εποχικών ανατιμήσεων στα διυλιστήρια και δεν προεξοφλούν νέες αυξήσεις. «Να μην καλλιεργούμε φοβικό σύνδρομο στον καταναλωτή», συστήνει ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, επιμένοντας ότι οι ανατιμήσεις είναι μικρές και πιθανόν να αποκλιμακωθούν.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του παρατηρητηρίου καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,937 ευρώ/λίτρο και σε νησιωτικές περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ, όταν στις αρχές Μαρτίου ήταν κάτω από 1,90 ευρώ. «Η βενζίνη τσίμπησε περίπου 3-4 λεπτά το λίτρο, στη χειρότερη περίπτωση 5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι για να πας και να έρθεις Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα πληρώσεις από 3 ώς 5 ευρώ παραπάνω.
Αξίζει η τρομοκρατία που γίνεται για ένα τέτοιο ποσό, όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν ακριβύνει πολύ περισσότερο;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ και θυμίζει ότι τα καύσιμα παραμένουν φτηνότερα από πέρυσι και οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές για τις μετακινήσεις των εορτών.
Η ΠΟΠΕΚ ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να απαγορεύσει τις πωλήσεις καυσίμων σε τιμές κάτω από το κόστος αγοράς, γιατί αυτό ευνοεί αυτόματα τα φαινόμενα νοθείας και λαθρεμπορίας, και επίσης να αναρτώνται στο παρατηρητήριο υγρών καυσίμων και οι διυλιστηριακές τιμές ώστε να γίνεται πιο εύκολα η σύγκριση.
Φουσκωμένοι λογαριασμοί
Τις συστάσεις των πρατηριούχων για ψυχραιμία δεν συμμερίζονται απαραίτητα οι οδηγοί, καθώς και οι μικρές αυξήσεις προστίθενται αθροιστικά στον συνολικά φουσκωμένο λογαριασμό. Επιχειρώντας μια πρόχειρη σύγκριση με το περσινό πασχαλινό τραπέζι, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το 2022, παρατηρούμε αυξήσεις που σε ορισμένα προϊόντα ξεπερνάνε το 30%.
Για παράδειγμα η εξάδα τα βαμμένα αυγά πέρυσι κυμαινόταν στα 3,50-3,74 ευρώ. Μια ενδεικτική τιμή σε μεγάλο σουπερμάρκετ είναι τα 4,62 ευρώ, αύξηση 23%-32%. Πέρυσι το τσουρέκι στο σουπερμάρκετ ήταν από 1,98-2,61 ευρώ τα 450 γραμμάρια. Φέτος τσουρέκι ιδιωτικής ετικέτας πωλείται 3,5 ευρώ τα 400 γρ., αύξηση που ξεπερνάει το 34% σε τιμή τεμαχίου και το 67% σε τιμή κιλού, με βάση την υψηλότερη περσινή τιμή. Ακόμα και το τσουρέκι του «καλαθιού του Πάσχα», στα 2,27 ευρώ, είναι ακριβότερο κατά 19,4% σε σύγκριση με την περσινή τιμή βάσης.