Ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνει στο 6,9% τον Μάρτιο από το 8,5% του Φεβρουαρίου. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης κινήθηκε με ρυθμό 5,4% από το 6,5% που είχε προηγηθεί.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,9% που ξεπέρασε ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για 0,8%.
Σε επίπεδο έτους, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από ό,τι έδειξε η μέτρηση, συγκεκριμένα στο 7,1%.
Σημειώνεται ότι η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού από το 8,5% στο 6,9% είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί όσο τηρεί σχετικά στοιχεία η Eurostat, από το 1991.
Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οδηγός στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά στην οποία οι τιμές εκτινάχθηκαν με ρυθμό 15,4% τον Μάρτιο (από το +15% τον Φεβρουάριο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,6% (από 6,8%). Ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με αύξηση 5% (από 4,8%) ενώ αντίθετα οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,9% (μετά την αύξηση 13,9% του Φεβρουαρίου).
Ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Μάρτιο εμφανίστηκε στη Λετονία με 17,3%, ενώ στην Εσθονία κινήθηκε με 15,6%, στη Λιθουανία με 15,2% και στη Σλοβακία με 14,8%. Αντίθετα, ο χαμηλός ρυθμός καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 3% και μετά στην Ισπανία με 3,3%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο μικρότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία με αύξηση 0,2% ενώ ο μεγαλύτερος ήταν στην Πορτογαλία με 2%. Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Σε αντίθεση με την τάση του γενικού πληθωρισμού, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, το μέτρο του λεγόμενου δομικού ή υποκείμενου πληθωρισμού ακολούθησε ανοδική πορεία τόσο σε μηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 5,7% – όσο προέβλεπαν οι αναλυτές – που συνιστά και νέο ιστορικό υψηλό για την ευρωζώνη, έχοντας επιταχύνει από το 5,6% του Φεβρουαρίου.
Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επιτάχυνση του δομικού δείκτη σε μηνιαία βάση, με ισχυρό ρυθμό αύξησης 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με το 0,8% που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μείωση στο 0,6%.