Τα fake news που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κι ανέφεραν ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι τρανσέξουαλ, αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει σάλος στη Γαλλία.
Μόλις σε διάστημα λίγων ημερών, το hashtag #JeanMichelTrogneux, έγινε viral αναγκάζοντας την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας να καταθέσει αγωγή, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Jean Ennochi, στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Πρόκειται για μια δυσώδη φούσκα, η οποία κορυφώθηκε γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και έκανε συνολικά πάνω από 57.000 αναγνώσεις. Η λέξη «Ζαν-Μισέλ Τρονιέ» διαβάστηκε πάνω από 66.000 φορές. Ανάμεσα στους λογαριασμούς που συνέβαλαν στην εξάπλωση του fake news βρίσκονται προφίλ εχθρικά στον Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία προέρχονται από την άκρα δεξιά, από το αντιεμβολιαστικό κίνημα και από τους αρνητές του κορωνοϊού, αναφέρει η Liberation. Στο Facebook, η συγκεκριμένη φήμη κατέχει περίοπτη θέση σε σελίδες που κατέχουν τα Κίτρινα Γιλέκα ή όσοι αντιτίθενται στα υγειονομικά μέτρα του Γάλλου προέδρου.
«Η Μπριζίτ Μακρόν είναι ο Ζαν-Μισέλ Τρονιέ;», αναφέρει η παρακάτω ανάρτηση και βάζει δίπλα δίπλα μια φωτό ενός άγνωστου αγοριού και της κυρίας Μακρόν, από το παρελθόν. Και γράφει:
«Βρήκαμε τα ίχνη της Μπριζίτ, ή Ζαν-Μισέλ-Ανρί Τρονιέ, στην Τουλόν το 1973, όταν ήταν ιδιοκτήτης ενός κοσμηματοπωλείου, πριν αλλάζει φύλο και ταυτότητα, γύρω στα τέλη του ’80. Αριστερά, το μικρό αγόρι και δεξιά όταν έγινε καθηγήτρια στο γυμνάσιο και ονομαζόταν Μπριζίτ».
Σύμφωνα με τη Le Monde, η Νατάσα Ρέι, η οποία αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος, είναι η πρώτη που έγραψε για την συγκεκριμένη άθλια φήμη, δημοσιεύοντας αυτό το fake news σε μια σειρά άρθρων στην ακροδεξιά επιθεώρηση «Faits et documents», αποκλειστικά αφιερωμένα στην επικοινωνιακή τακτική του προεδρικού ζεύγους Μακρόν.
Ακολούθως, η εν λόγω φήμη φιλοξενήθηκε σε μια εκπομπή διάρκειας τεσσάρων ωρών από μια μέντιουμ ονόματι Αμαντίν Ρόι, σε κανάλι YouTube. Μάλιστα, το βίντεο στην πλατφόρμα, κατάφερε να κερδίσει περισσότερες από 450.000 θεάσεις στην πλατφόρμα. Ωστόσο, οι αθλιότητες εις βάρος της Πρώτης Κυρίας δεν αναπαράχθηκαν από πιο σοβαροφανή ακροδεξιά ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλίδα «δημοσιογράφος» Νατάσα Ρέι, η οποία διαμένει στη γαλλική περιφέρεια Αρκασόν, δείχνει μια εμμονή εναντίον του προεδρικού ζεύγους Μακρόν από το 2018, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV.
Στο προφίλ της στο Facebook, δημοσιεύει από το 2018 υβριστικά μηνύματα εναντίον της Μπριζίτ Μακρόν, κυρίως για την εξωτερική της εμφάνιση και την συγκρίνει με τον εξωγήινο Ε.Τ. ή καυτηριάζει «τις δραματικές συνέπειες της αισθητικής χειρουργικής πάνω της». Στη συνέχεια, η Νατάσα Ρέι αρχίζει να στηρίζει το κίνημα Κίτρινα Γιλέκα, με μηνύματα αντιδημοκρατικά και φιλομοναρχικά.
«Όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται. Αυτή την εντύπωση δίνει η βλακώδης φήμη που εξαπλώθηκε στα social media στα μέσα Δεκεμβρίου: σύμφωνα με αυτό το παραμύθι, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, ήταν αρχικά άντρας, ονόματι Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, και στη συνέχεια άλλαξε φύλο και όνομα…Φήμη που προέρχεται από τη σφαίρα των συνωμοσιολόγων της άκρας δεξιάς», αναφέρει η Le Monde.
«Πέρα από την ίδια τη φήμη, το επεισόδιο αποκαλύπτει τον φόβο ότι η προεδρική εκλογή του 2022 μπορεί να δηλητηριαστεί από θεωρίες συνωμοσίας, όπως είχε συμβεί στις δυο τελευταίες αμερικανικές εκλογές…Yπάρχει κάτι βαθιά αμερικανικό στο τρανσφοβικό παραλήρημα που έχει στόχο την Μπριζίτ Μακρόν. Όπως θυμίζει ο ειδικός Tristan Mendès-France, μια παρόμοια φήμη είχε εξαπλωθεί και για την Μισέλ Ομπάμα, και είχε γίνει σημαία για την συνωμοσιολογική σφαίρα της χριστιανικής και πουριτανής ακροδεξιάς στις ΗΠΑ», προσθέτει η Le Monde.