Με νέο ιστορικό ρεκόρ ξεκίνησε η εβδομάδα για το δολάριο και το ευρώ στην Τουρκία. Το δολάριο διαπραγματεύεται στις 17,62 τουρκικές λίρες και το ευρώ στις 19,84 λίρες, παρά την πέμπτη παρέμβαση στην αγορά της Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή.
Πάντως ο επιχειρηματικός κόσμος ολοένα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η οικονομολόγος Γκιουλντέμ Αταμπάι του Istanbul Analytics σχολιάζει στην τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ότι για να σταματήσει η ορμή του πληθωρισμού, απαιτείται αύξηση επιτοκίου τουλάχιστον 10-15 μονάδων.
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα εγκαταλειφθεί και ότι δεν θα ακολουθηθούν πρακτικές εκτός αγοράς, όπως ο έλεγχος κεφαλαίων. Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι οι υποτιμήσεις θα συνεχιστούν μετά από αυτές τις δηλώσεις. Το ερώτημα, πώς θα σταματήσει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός, δεν μπορεί να απαντηθεί.
Ο Υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι συναντήθηκε με τους τραπεζίτες το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι θα παραμείνουν “στο πλαίσιο του μηχανισμού της ελεύθερης αγοράς”. Και ο Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο είπε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ότι δεν θα παρεκκλίνει από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. “Τι θα πει να μειώσουμε τα επιτόκια; Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα. Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτείται. Αυτό πρέπει”.
Κόντρα Ερντογάν-Επιχειρηματιών
Μετά τις επικρίσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας και την παρέμβαση συναλλάγματος από τη μείωση των αποθεματικών, η Τουρκική Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TÜSİAD) ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, οι οποίες βασίζονται στα χαμηλά επιτόκια. Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του ανταπάντησε ότι “το τουρκικό έθνος δεν θα σας επιτρέψει να ανατρέψετε αυτή την Κυβέρνηση και να την αντικαταστήσετε με μια νέα, την οποία θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε”.
Πάντως η Γκιουλντέμ Αταμπάι δηλώνει ότι “από τη μία πλευρά, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50%, αλλά θα καταλυθεί ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η αυξανόμενη φτώχεια, η αυξανόμενη ανεργία, το κύμα χρεοκοπίας των εταιρειών που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας θα είναι το άγχος του 2022”.
Υποστηρίζει ότι “μετά από αυτό το διάστημα, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι λύση. Για να σταματήσει η ορμή του πληθωρισμού, απαιτείται αύξηση επιτοκίου τουλάχιστον 10-15 μονάδων. Παρόλο που ο Ερντογάν λέει ότι δεν θα το κάνει αυτό, εάν πρέπει να το κάνει, μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα πυροδοτήσει ένα κύμα χρεοκοπίας”.
Και ο διευθυντής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor, Μαξίμ Ριμπνίκοφ, στην αξιολόγησή του για τις οικονομικές πολιτικές ανέφερε ότι “η παρούσα οικονομική πολιτική είναι μη βιώσιμη”. Ο Ρίμπνικοφ είπε ότι εάν συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων, θα αυξηθεί η πιθανότητα ελέγχου κεφαλαίων. “Αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση στην Τουρκία”, ανέφερε ο Ρίμπνικοφ για τον έλεγχο κεφαλαίων.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ