Ζημιά ύψους 1.937.948 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, από πανάκριβες απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί ημερών της Σοφίας Νικολάου βρίσκει, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, το πόρισμα των ερευνών του ΣΔΟΕ. Η εντολή ελέγχου δόθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τον Μάιο του 2021 κατά της Σοφίας Νικολάου, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πορισματική αναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στις 15 Φεβρουαρίου, διαπιστώνει «μαύρη τρύπα», μετά από έρευνα στη Διαύγεια και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), που αποκαλύπτει το Documento. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι από το πόρισμα συνεπάγεται κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου και αναφέρεται σε 49 συμβάσεις, που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, σε εξωφρενικές τιμές και τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, καθώς είχαν κοστολογηθεί πολύ παραπάνω σε σχέση με συμβάσεις άλλων φορέων του δημοσίου.
Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι έγιναν αναθέσεις σε εταιρίες που μόλις είχαν ιδρυθεί, ορισμένες από τις οποίες εμφανίζονται μάλιστα να τροποποιούν το καταστατικό τους, μετά την σύναψη σύμβασης με τη ΓΓΑΠ, επειδή μέχρι τότε δεν είχαν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και κάποιες που ουδέποτε λειτουργούσαν στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει ως έδρα.
Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα το πόρισμα φέρεται να διαπιστώνει ότι κάποιες εταιρίες δεν διέθεταν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να εκτελέσουν τέτοιας μεγάλης έκτασης έργα, ενώ δεν διέθεταν ούτε άδειες ασκήσεως επαγγέλματος για υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίες. Πολλές εταιρίες φέρονται επίσης να υπογράφουν τις συμβάσεις με την ΓΓΑΠ, αλλά να αναθέτουν στη συνέχεια σε άλλες εταιρίες την υλοποίηση του έργου που είχαν αναλάβει. Κατά το δημοσίευμα, διαπιστώθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις στις οποίες το έργο δεν έγινε ποτέ, επειδή οι εταιρίες που το ανέλαβαν δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ διατάχθηκε μετά την μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Θεόφιλου Ξανθόπουλου, η οποία ακολούθησε σχετικά δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών».
«Αμφίπλευρη διεύρυνση και ανανέωση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ανδρουλάκης για την τρίτη εντολή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Δυνατά αστικά κόμματα ή δυνατός λαός το δίλημμα των εκλογών για το ΚΚΕ