Την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά “απαντήσεις” στον ελληνικό λαό και να “μην το βάλει στα πόδια” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.
«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι, προκειμένου «να αποφύγει αυτή τη στιγμή», προχώρησε σε «συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία και παρανομίες». «Το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί» είπε.
Σημείωσε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παρ’ όλα όσα έκανε, τώρα βρίσκεται “ενώπιος ενωπίω” “με την αλήθεια», για την οποία τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε «εδώ και έξι μήνες να κρύψει στο σκοτάδι», την ώρα που ο ελληνικός λαός ανέμενε εξηγήσεις.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου». «Μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή», για τις οποίες, όπως είπε, «πλέον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν. Δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο. Γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα να επιβάλατε, νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική από όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πλέον δεν υπάρχουν μόνο «δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες», αλλά «σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους». Χαρακτήρισε τέλος «θλιβερή» τη στάση του πρωθυπουργού εδώ και έξι μήνες, καταλογίζοντάς του ότι «την τελευταία φορά” που βρέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, “το έβαλε στα πόδια”, όταν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησης, προτιμώντας την “ταπείνωση” από την “δέσμευση”». Έκλεισε δε, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι «τόσο εύκολο» και ότι εάν δεν δώσει «συγκεκριμένες απαντήσεις», αυτή του η στάση θα είναι «άλλη μια ομολογία ενοχής».