Την επιτυχημένη υποβολή τους σε κεφαλαιακά stress tests, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διανομή μερίσματος, έθεσε για τις ελληνικές τράπεζες o επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ζητώντας τους να δημιουργήσουν περισσότερα κεφαλαιακά αποθέματα στο μέλλον και εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων.
Σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Ενρία γνωστοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους εφόσον περάσουν τα stress tests του SSM, διευκρινίζοντας ότι η άσκηση για το μέρισμα θα βασίζεται κυρίως στις προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών για την προσεχή τριετία και προβλέπεται να είναι λίγο πιο ελαφριά από τις παραδοχές των τυπικών stress tests που διεξάγουν οι εποπτικές αρχές.
Ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM τόνισε χαρακτηριστικά ότι η προοπτική της διανομής μερίσματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της αγοράς και η αντιμετώπιση που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η ίδια με αυτή που έχουμε για κάθε τράπεζα υπό την εποπτεία μας. Ζητήσαμε λοιπόν από τις τράπεζες να μας δώσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις και προβολές, σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο σε ό,τι αφορά τα επιτόκια για τα επόμενα τρία χρόνια, και ένα δυσμενές σενάριο. Εφόσον κάτω από το δυσμενές σενάριο, το οποίο είναι αρκετά συντηρητικό, οι τράπεζες μπορούν να παραμείνουν πάνω από τα εποπτικά όρια, τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα αποθέματα ασφαλείας που έχουμε θέσει, δεν θα αντιταχθούμε στη διανομή μερίσματος, σημειώνει ο κ. Ενρία. Φυσικά, το καθήκον των εποπτικών ομάδων είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλης του SSM, να βεβαιωθούν ότι τα συντηρητικά σενάρια λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους, είτε αυτοί προέρχονται από το ενδεχόμενο ύφεσης που είναι λιγότερο πιθανή, αλλά υπαρκτός ως κίνδυνος στη ζώνη του ευρώ είτε από την ταχύτερη από την αναμενόμενη ή και υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα μπορούσε να είναι καλή για ορισμένες τράπεζες, αλλά θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη συνέπεια πληρωμής ορισμένων πελατών.
Η διανομή μερίσματος είναι για εμάς, ξεκαθαρίζει ο κ. Ενρία, θέμα κεφαλαίων, γιατί πρόκειται για κεφάλαια που βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας. Άρα, πρέπει να είμαστε βέβαιοι και να μη μετανιώσουμε ότι ακόμη και μετά την αφαίρεση κεφαλαίων προς τους μετόχους, οι τράπεζες θα παραμείνουν σε ασφαλή τροχιά.
Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για κλασσικό stress test όπως αυτό που γίνεται κάθε δύο χρόνια με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, αλλά ένα είδος τεστ ανθεκτικότητας με βάση ένα πολύ σκληρό σενάριο πάνω σε ένα στατικό ισολογισμό. Άρα έχει τον χαρακτήρα ενός σοκ για τις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του ισολογισμού τους και με αυτή την έννοια είναι πολύ πιο αυστηρό από πλευράς απαιτήσεων. Η άσκηση για το μέρισμα θα βασίζεται κυρίως στίς προβλέψείς των ίδιων των τραπεζών και παρά το γεγονός ότι από εποπτικής σκοπιάς αποτελεί μια πρόκληση, είναι λίγο πιο ελαφριά , γιατί βασιζόμαστε στίς υποθέσεις και τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, σημειώνει ο ίδιος.
Μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων
Ερωτηθείς για την πορεία των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM τόνισε ότι μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αντίστοιχοι δείκτες συνέχισαν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 εξαιτίας των πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων και των τιτλοποιήσεων μέσω του Προγράμματος Ηρακλής. Εντούτοις τόνισε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή αύξηση αυτού που ονομάζουμε δεύτερο στάδιο δηλαδή δάνεια που δείχνουν σημάδια επιδείνωσης. Δεν είναι ακόμη μη εξυπηρετούμενα αλλά έχουν ενδείξεις επιδείνωσης.
Τέλος ο κ. Ενρία επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι από πλευράς κεφαλαίου οι τράπεζες στην Ελλάδα γενικά έχουν σχετικά χαμηλότερα διαχειριστικά αποθέματα ασφαλείας, αλλά πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών. Αυτό είναι για καλό σκοπό, σε κάποιον βαθμό. Ωστόσο, αναμένουμε ότι με την αποκατάσταση της κερδοφορίας θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν περισσότερα ανθεκτικά αποθέματα στο μέλλον.