Νέες αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά στο φως για το Qatargate, καθώς μετά τις προφυλακίσεις κάποια στόματα άρχισαν να μιλάνε. Η βελγική εφημερίδα Le Soir επανέρχεται σήμερα στο θέμα και σε άρθρο της με τον τίτλο «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» αποκαλύπτει ότι «όλα ξεκίνησαν το 2018».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «ο Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ την ίδια περίοδο «ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, (σημερινός υπουργός Εργασίας,) στη ανέπτυξε την ιδέα του λόμπινγκ». Τότε, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ο Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς».
«Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.
Το άρθρο αναφέρει επίσης, ότι, σύμφωνα με τον Φ. Τζόρτζι, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά».
Ο Παντσέρι πάντως διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η προέλευση της συμφωνίας με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία «ξεκίνησε μετά το 2019», «υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ», αναφέρει. Παραλλήλως, σύμφωνα με το δημοσίευμα «επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν».
Το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε όσα είπε στις βελγικές αρχές ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αναφέρει ακόμη ότι λίγους μήνες αργότερα η “επιχείρηση” έγινε πιο επαγγελματική, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity.
Αναφορά γίνεται και σε δράσεις υπέρ του Μαρόκου και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν. Όσον αφορά την αποζημίωση μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Η εφημερίδα πάντως υπογραμμίζει ότι, η εν λόγω μαρτυρία δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία, και ότι η ίδια (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.
Οι ειδήσεις σήμερα
Σίγουρο έχουν το μπλακ άουτ στην ΕΕ οι Αυστριακοί – Παίρνει μέτρα η Βιέννη
Θερίζει ζωές ο παγετώνας: 60 νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ