Στη μελέτη ο συγγραφέας της, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γιορκ και δικηγόρος, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, χαρακτηρίζει το παρόν νομοθετικό πλαίσιο «μια νομική “μαύρη τρύπα”», εντός της οποίας «ελλοχεύει ο κίνδυνος κρατικών αυθαιρεσιών και μαζικής παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων».
Μεταξύ άλλων προτείνει να λογίζονται ως λόγοι εθνικής ασφάλειας μόνο η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της άμυνας της χώρας και η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, να είναι αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη η αίτηση για άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, να λαμβάνεται από πολυπρόσωπο όργανο η απόφαση για την άρση αυτή, και να γίνει επαναφορά της προϊσχύουσας δυνατότητας ενημέρωσης του θιγέντος από την ΑΔΑΕ.
Τέλος, η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους να επιτρέπεται μόνο αν επισπεύδεται από την ΕΥΠ και να κοινοποιείται στην ΑΔΑΕ εντός 24 ωρών. Επί του αιτήματος να αποφαίνεται για τα πολιτικά πρόσωπα ειδική επιτροπή της Βουλής με ευρύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και για τα λοιπά πρόσωπα ειδικός σχηματισμός του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η μελέτη εκπονήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ του Eteron «Απόρρητο. Υποκλοπές- Προσωπικά Δεδομένα- Δημοκρατία» που είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο: https://eteron.org/research/ypoklopes-kai-aporrito/?utm_source=dt&utm_medium=Email&utm_campaign=Secrecy
Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή του καθηγητή Δημόσιου Δικαίου του Παντείου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, της δικηγόρου και μέλους της ΑΔΑΕ, Αικατερίνας Παπανικολάου και του διευθυντή του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.