Την αντίδραση της ΕΕ προκαλεί η εκτεταμένη χρήση βίας από την κυβέρνηση του Ιράν στην αντιμετώπιση του νέου κύματος διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες στην Ισλαμική Δημοκρατία. Στις συγκρούσεις με το καθεστώς, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής, 365 διαδηλωτές, ενώ οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, και αυτό το νέο κύμα διαδηλώσεων έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979. Τον Οκτώβριο η ΕΕ επέβαλε έναν πρώτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, ο οποίος αφορούσε 15 πρόσωπα και οντότητες που συνδέονταν με τον θάνατο της Αμινί, καθώς και με την καταστολή των διαδηλώσεων.
Το νέο πακέτο κυρώσεων θα αφορά επιπλέον πρόσωπα και οντότητες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Reuters, στο νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση ταξιδιών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Την ίδια ώρα στο Ιράν, οι διαδηλωτές δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή του μόνον στις ταραχές με την αστυνομία, αλλά και αφού συλληφθούν, καθώς κάποιοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεαρού Κούρδου ράπερ Σαμάν Γιασίν, ο οποίος, τρεις εβδομάδες μετά τη βίαιη σύλληψή του στο σπίτι του από τις Ιρανικές Δυνάμεις Ασφαλείας, είναι πλέον αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, καθώς κατηγορείται για κήρυξη πολέμου κατά του Θεού. Αφορμή για τη σύλληψη του Γιασίν ήταν οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες στήριζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.
Η απόφαση για τον νεαρό ράπερ αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται ωστόσο χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημάνει ήδη συναγερμό και προειδοποιούν για μια καμπάνια αίματος από την κυβέρνηση της Τεχεράνης για λόγους εκδίκησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, Μάχσα Αμινί, «τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά ορισμένες πηγές 14.000 άτομα, έχουν συλληφθεί».
Αυτό πάντως που ανησυχεί ιδιαιτέρως τον διεθνή Οργανισμό είναι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών ότι «θα στήσουν λαϊκά δικαστήρια για περισσότερα από 1.000 άτομα στην Τεχεράνη και για αντίστοιχο αριθμό στην επαρχία». Συνδέοντας μάλιστα την ανακοίνωση με την έλλειψη «εγχώριων διαύλων λογοδοσίας», ο Αμινί υπογράμμισε τη «σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».
Μόλις πριν μία εβδομάδα άλλωστε, στις 6 Νοέμβριου, 227 Ιρανοί νομοθέτες κάλεσαν τη Δικαιοσύνη να «αντιμετωπίσει, αποφασιστικά, τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους στα εγκλήματα και προκάλεσαν τις διαδηλώσεις». Μια προτροπή, η οποία προκάλεσε έντονο φόβο σε διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες ανάγνωσαν το μήνυμα αυτό ως προάγγελο εκτελέσεων και ισοβίων ποινών φυλάκισης. Σημειώνεται ότι,την περασμένη εβδομάδα, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, οι οποίες είχαν βοηθήσει στη γνωστοποίηση της ιστορίας της Αμινί, καταγγέλθηκαν από τις ιρανικές Αρχές ως κατάσκοποι της CIA. Μια που επισύρει, επίσης, τη θανατική ποινή.
Διευκρινίσεις από το Ουζμπεκιστάν για το ψευδοκράτος – Γιατί πανηγυρίζει ο Τατάρ
Για ένα έτος «παρκάρουν» στη Νατοϊκή βάση της Λάρισας οι 8 «θεριστές» της USAFE
Κινητοποίηση ακροδεξιών στην Πολωνία: Έβαλαν φωτιά σε διαμερίσματα – επεισόδια με την αστυνομία