Καταιγισμός αποκαλύψεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που γεμίζουν σιγά-σιγά το παζλ τού σκανδάλου των υποκλοπών, εκθέτοντας περαιτέρω την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι, μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (όπου ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μιλά για πρώτη φορά για τις σχέσεις του με το Μαξίμου) και την εξαγγελία του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη (για τη λίστα «νούμερο 2» των παρακολουθήσεων), το «Βήμα» δημοσιεύει την Κυριακή «τα πρόσωπα που έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα».
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του εκδότη και επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είναι οι καλύτερες, όπως φάνηκε και από πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται πίσω από την αδειοδότηση που δόθηκε στην Intellexa για την εξαγωγή και την πώληση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Όπως αναφέρει μάλιστα το avgi.gr, σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το Predator.
Η εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα
Στο δημοσίευμα του «Βήματος» –όπως αναφέρει avgi.gr– σημειώνονται τα παρακάτω:
«Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της “γέφυρας” Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».
«Εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».
Διαψεύδει ο Πιερρακάκης
Μέσω «πηγών», επιχείρησε να διαψεύσει ο Κ. Πιερρακάκης το δημοσίευμα του Βήματος. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».
Πάντως, η παραπάνω διάψευση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνητικές διαψεύσεις ακολουθούνται συνήθως από… ηχηρές επιβεβαιώσεις, έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.