Κόσμος

Ευθεία επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα στα τουρκικά παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Αντιστρέφοντας για άλλη μία φορά την πραγματικότητα, ο Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για επιθετικότητα και ζήτησε εμμέσως να πιεστεί προκειμένου να οδηγηθεί σε διάλογο, φυσικά με τους όρους της Άγκυρας. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα ήταν αδύνατον να αφήσει τα θέματα της Ανατολικής Ευρώπης και του Αιγαίου έξω από τα τουρκικά παζάρια με τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «αναφερόμενος στις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας», ο Ερντογάν είπε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ «ότι δεν είναι η Τουρκία που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή και πως θα ήταν χρήσιμο να κατευθύνουμε την Ελλάδα να ενεργεί με κοινή λογική και διάλογο».

Αυτή η έμμεση προτροπή του Τούρκου προέδρου για πιέσεις στην Ελλάδα από τη Συμμαχία ήρθε στον απόηχο του νέου γύρου προκλητικών δηλώσεων κορυφαίων Τούρκων υπουργών μετά το διπλό χαστούκι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκολιβυκές συμφωνίας.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα άλλωστε, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καλούσε την Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και να συνεργαστεί με την Τουρκία, εξαίροντας την ισχύ της χώρας της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Οι τουρκικές επιθέσεις στην Ελλάδα είναι βέβαια μόνιμες, γνωρίζουν όμως νέα κλιμάκωση και μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, ο οποίος, κάνοντας ένα βήμα απομάκρυνσης από τη “διττή προσέγγιση” της Μέρκελ, τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό» κράτος μέλος της Συμμαχίας να αμφισβητεί την κυριαρχία άλλου κράτους μέλους.

Το βασικό θέμα της συνάντησης του Στόλτενμπεργκ με τον Ερντογάν ήταν βέβαια η κάμψη και των τελευταίων αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ένα θέμα που τέθηκε επιτακτικά για τη Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις νέες γεωπολιτικές ανατάξεις που αυτή η ενέργεια προκαλεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ ότι «τα βήματα που θα γίνουν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα καθορίσουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης του τριμερούς μνημονίου». Τα βήματα αυτά δεν είναι βέβαια τίποτε άλλο για τον Ερντογάν, παρά ο τερματισμός των επικρίσεων των δύο υπό ένταξη στη Συμμαχία χωρών για το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία. Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ότι ο διάδρομος για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια λειτουργεί και πάλι μετά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας.

Τσίπρας: Στρουθοκάμηλος για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης – Τι ζήτησε για τις εκλογές

PEGA για παρακολουθήσεις: Φεύγουμε με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε – Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις εκλογές

Δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κυβερνητική απάντηση για τις υποκλοπές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago