Αντιστρέφοντας για άλλη μία φορά την πραγματικότητα, ο Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για επιθετικότητα και ζήτησε εμμέσως να πιεστεί προκειμένου να οδηγηθεί σε διάλογο, φυσικά με τους όρους της Άγκυρας. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα ήταν αδύνατον να αφήσει τα θέματα της Ανατολικής Ευρώπης και του Αιγαίου έξω από τα τουρκικά παζάρια με τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «αναφερόμενος στις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας», ο Ερντογάν είπε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ «ότι δεν είναι η Τουρκία που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή και πως θα ήταν χρήσιμο να κατευθύνουμε την Ελλάδα να ενεργεί με κοινή λογική και διάλογο».
Αυτή η έμμεση προτροπή του Τούρκου προέδρου για πιέσεις στην Ελλάδα από τη Συμμαχία ήρθε στον απόηχο του νέου γύρου προκλητικών δηλώσεων κορυφαίων Τούρκων υπουργών μετά το διπλό χαστούκι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκολιβυκές συμφωνίας.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα άλλωστε, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καλούσε την Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και να συνεργαστεί με την Τουρκία, εξαίροντας την ισχύ της χώρας της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Οι τουρκικές επιθέσεις στην Ελλάδα είναι βέβαια μόνιμες, γνωρίζουν όμως νέα κλιμάκωση και μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα, ο οποίος, κάνοντας ένα βήμα απομάκρυνσης από τη “διττή προσέγγιση” της Μέρκελ, τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό» κράτος μέλος της Συμμαχίας να αμφισβητεί την κυριαρχία άλλου κράτους μέλους.
Το βασικό θέμα της συνάντησης του Στόλτενμπεργκ με τον Ερντογάν ήταν βέβαια η κάμψη και των τελευταίων αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ένα θέμα που τέθηκε επιτακτικά για τη Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις νέες γεωπολιτικές ανατάξεις που αυτή η ενέργεια προκαλεί στην περιοχή.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ ότι «τα βήματα που θα γίνουν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα καθορίσουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης του τριμερούς μνημονίου». Τα βήματα αυτά δεν είναι βέβαια τίποτε άλλο για τον Ερντογάν, παρά ο τερματισμός των επικρίσεων των δύο υπό ένταξη στη Συμμαχία χωρών για το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία. Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ότι ο διάδρομος για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια λειτουργεί και πάλι μετά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας.
Τσίπρας: Στρουθοκάμηλος για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης – Τι ζήτησε για τις εκλογές
Δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κυβερνητική απάντηση για τις υποκλοπές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…