Πολιτική

Απειλείται με κλείσιμο το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στη Μεσίνα της Ιταλίας

«Άλλη μια σχολική μονάδα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης απειλείται με υπολειτουργία ή κλείσιμο λόγω της αδιαφορίας του υπουργείου Παιδείας» τονίζει η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, που φέρνει το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας αναφορά προς την υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για το ΤΕΓ Μεσίνας (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) στη Σικελία, το οποίο καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες εκατοντάδων μαθητών ελληνικής καταγωγής, ωστόσο τώρα μένει χωρίς εκπαιδευτικό.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην πόλη της Νότιας Ιταλίας, με επιστολή του προς το News247, η ομαλή λειτουργία του ΤΕΓ απειλείται μετά τη λήξη της απόσπασης της υπεύθυνης εκπαιδευτικού. Μιας δασκάλας που κατά την τετραετή παραμονή της παρήγαγε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, αποσπώντας το θαυμασμό της κοινότητας, των μαθητών, των οικογενειών, των συναδέλφων και των τοπικών αρχών. Έκτοτε, το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει λύση.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας ως αναφορά την επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, ζητά από τη Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει άμεσα σε απόσπαση εκπαιδευτικού στο ΤΕΓ Μεσίνας, όπως και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για τις συνθήκες διάλυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η υπουργός Παιδείας δεν έχει ακόμα απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση στελέχωση των ελληνικών σχολείων της Διασποράς, με την οποία ζητούν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ελληνικών σχολείων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία.

Η επιστολή

Στην επιστολή του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Μεσίνα στη νότια Ιταλία προς το υπουργείο παιδείας, τονίζεται:

«Αξιότιμε Κύριε,

επειγόντως τίθεται θέμα λειτουργίας του ΤΕΓ Μεσσήνας της Σικελίας, που συγκροτήθηκε στις 03-07-2018 και λειτούργησε ομαλά ως το 2022 με την αποσπασμένη δασκάλα κ. Βασιλική Πανταζή που, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της απέσπασε τον θαυμασμό της Ελληνικής Κοινότητας των μαθητών, των οικογενειών, των συναδέλφων και των τοπικών αρχών.

Σημειωτέον δε ότι ο δήμος της Μεσσήνας ανακηρύχθηκε το 2012 ως δήμος ελληνικής γλωσσικής μειονότητας, ο μεγαλύτερος σε όλη την Ιταλία, και σε αυτά τα 4 χρόνια κάθε χρόνο πάνω από 200 μαθητές όλων των ηλικιών (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και 3 τάξεων στην Κοινότητα) έχουν ακολουθήσει τα μαθήματα της κ. Πανταζή. Απαιτείται ως εκ τούτου η άμεση απόσπαση δασκάλας από το Υπ. Παιδείας για την απρόσκοπτη διοργάνωση των δραστηριοτήτων και των μαθημάτων του ΤΕΓ Μεσσήνας.

Η ιστορική σημασία που έχει Σικελία για τον ελληνισμό στο πέρασμα των αιώνων είναι φυσικά περιττό να τονιστεί. Ενα απλό ξεφύλλισμα των σχολικών εγχειριδίων της ιστορίας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ως εκ τούτου, το μπαλάκι της ευθύνης πέφτει και πάλι στο Υπουργείο Παιδείας».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago